U PONEDJELJAK

Švedska lansirala raketu: Zbog kvara slučajno pogodili Norvešku

Raketa, poznata kao Texus-58, dio je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija

Norvežani su oštro reagirali. Printscreen

H. J. I.

26.4.2023

Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirao Sweden Space Corp (SSC) iz svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i sletjela 15 kilometara unutar susjedne Norveške. 

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gdje su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji, navodi se u saopćenju agencije.

Pala 10 kilometara od najbližeg naselja

- Pala je u planine na 1.000 metara visine i 10 kilometara od najbližeg naselja - rekao jeza Reuters Philip Ohlsson, šef komunikacija u SSC-u.

Švedska svemirska korporacija (SSC), koja posjeduje i vodi centar, ispričala se i provodi istragu. No Norveška je kritizirala Švedsku jer ih nije službeno obavijestila.

- Ovo je odstupanje koje shvaćamo ozbiljno. Još je prerano nagađati o uzroku i čekamo više informacija iz trenutne istrage - rekao je Marko Kohberg iz Esrange Space Centera.

"Kršenje granice"

SCC je rekao da su norveške i švedske vlasti kontaktirane ubrzo nakon incidenta. No, norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da nije bilo propisno obaviješteno ni o slijetanju rakete ni o vraćanju njezinog tereta te da ozbiljno shvaća svaku neovlaštenu aktivnost unutar svojih granica.

- Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obavijeste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima - navodi se u saopćenju.

Raketa, poznata kao Texus-58, dio je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.