ŠIROM SVIJETA

U akciji Europola uhapšeno 288 osoba, zaplijenjena velika količina droge

Istražitelji još pokušavaju identificirati dodatne osobe koje su stajale iza računa na dark webu

AP

S. S.

2.5.2023

U akciji kodnog naziva SpecTor, kojom je koordinirao Europol, uhapšeno je 288 osoba osumnjičenih za kupovinu ili prodaju droge na dark webu. U sklopu akcije zaplijenjeno je više od 50,8 miliona eura u gotovini i virtualnim valutama, 850 kg droge i 117 komada vatrenog oružja.

Zaplijenjena droga uključuje više od 258 kg amfetamina, 43 kg kokaina, 43 kg MDMA te više od 10 kg LSD-a i ecstasy tableta. Operacija SpecTor sastojala se od niza zasebnih komplementarnih akcija u devet zemalja. Hapšenja su se dogodila u Sjedinjenim Državama (153), Velikoj Britaniji (55), Njemačkoj (52), Nizozemskoj (10), Austriji (9), Francuskoj (5), Švicarskoj (2), Poljskoj (1) i Brazil (1).

Istražitelji još pokušavaju identificirati dodatne osobe koje su stajale iza računa na dark webu. S obzirom na to da su nacionalne policije dobile pristup opsežnim popisima kupaca, hiljade kupaca širom svijeta sada su također u opasnosti od kaznenog progona.

Ususret ovoj koordiniranoj operaciji, njemačke i američke vlasti su u aprilu prošle godine zatvorile Hydru, tržište dark weba s najvećom zaradom. Tokom navedene akcije njemačke vlasti su zaplijenile 23 miliona eura u kriptovalutama. Iz Europola su istakli kako je međunarodna saradnja između policijskih tijela ključna za borbu protiv kriminala na dark webu.

- Naša koalicija na tri kontinenta dokazuje da svi radimo bolje kada radimo zajedno. Ova operacija šalje snažnu poruku kriminalcima na dark webu: međunarodna policija ima sredstva i sposobnost identificirati vas i pozvati vas na odgovornost za vaše nezakonite aktivnosti, čak i na dark webu - poručila je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.