REGIJA TIGREJ

USAID privremeno obustavio pomoć s hranom u Etiopiji

Agencija je proslijedila slučaj svom Uredu glavnog inspektora, rekla je Pauver

Obustava pomoći. Twitter

FENA

4.5.2023

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je u srijedu privremenu obustavu pomoći u hrani regiji Tigrej (Tigray) u Etiopiji.

Iako je ovaj potez opisala kao "tešku odluku", administratorica USAID-a Samanta Pauver (Samantha Power) rekla je da je agencija nedavno otkrila da je pomoć u hrani koja je bila namijenjena ljudima koji se bore s glađu, preusmjeravana i prodavana na lokalnom tržištu, navodi Reuters.

- Agencija je proslijedila slučaj svom Uredu glavnog inspektora, koji je pokrenuo istragu i poslao čelnike svog Ureda za humanitarnu pomoć u Etiopiju prije nego što je odlučio privremeno obustaviti pomoć u hrani - rekla je Pauver.

Ona je naglasila da je američka vlada iznijela svoju zabrinutost zvaničnicima etiopske savezne vlade i Privremene regionalne uprave Tigeja, te da su zvaničnici izrazili spremnost sarađivati sa SAD-om na identificiranju i pozivanju na odgovornost.

Rekla je da je USAID "spreman" ponovo pokrenuti program nakon što se uspostave snažne mjere nadzora i da ima povjerenja da će pomoć stići do ciljane ranjive populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.