VOĐA ČEČENA

Kadirov: Ako Wagner napusti Bahmut, mi ćemo ući umjesto njih

Ako je scenario i dalje ovakav, onda su naši borci već spremni da napreduju i zauzmu grad, rekao je

Ramzan Kadirov. AP

S. S.

5.5.2023

Jedinice specijalnih snaga "Ahmat" spremne su da zauzmu položaje Vagnera u Bahmutu, napisao je u petak na svom Telegram kanalu lider Čečenije Ramzan Kadirov.

On je na taj način prokomentarisao izjavu osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina o planovima jedinice da prepusti položaje u gradu trupama Ministarstva odbrane Rusije.

- Da, ako stariji brat Prigožin i Vagner odu, onda će Generalštab izgubiti iskusnu borbenu jedinicu, a mlađi brat Kadirov i Ahmat će zauzeti njegovo mjesto u Artemovsku (ruski naziv za Bahmut). Ako je scenario i dalje ovakav, onda su naši borci već spremni da napreduju i zauzmu grad. Ali bih volio da zauzmemo preostala dva kilometra grada ne po cijenu života vojnika, već kao rezultat međusobnog razumijevanja, podrške, odlučnosti komande i boraca da ispune naređenje - napisao je Kadirov.

Šef Čečenije je istakao da smatra pogrešnim prikazivati tijela mrtvih vojnika, što je Prigožin uradio jučer, kada je na taj način skretao pažnju svojih pratilaca na Telegramu zbog nedostatka artiljerijske municije. Kadirov je pozvao sve strane da se sastanu na licu mjesta i riješe nesporazume zarad zajedničke pobjede.

- Interesi države i bezbjednost zemlje moraju biti na prvom mjestu. A kada se SVO završi, želio bih da svi mi, svaki borac, svaki komandant, svaki ruski patriota budemo pobjednici. Zajedno - dodao je Kadirov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.