NAKON 12 GODINA

Japanski premijer Kišida u dvodnevnoj posjeti Seulu

Južnokorejski i japanski zvaničnici rekli su da će Jun i Kišida razgovarati o nuklearnom programu Sjeverne Koreje

Japan i Južna Koreja su proteklih sedmica povukli ekonomske mjere bojkota. Printscreen

E. A.

7.5.2023

Premijer Japana Fumio Kišida i predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol sastaće se danas u Seulu na svom drugom samitu za manje od dva mjeseca, u pokušaju da ojačaju veze dvije zemlje suočene sa nuklearnim programom Sjeverne Koreje i drugim regionalnim izazovima.

Kišida je danas doputovao u dvodnevnu uzvratnu posjetu Južnoj Koreji, nakon što je južnokorejski predsjednik sredinom marta posjetio Tokio, prenosi AP. 

Prva posjeta

Razmjena posjeta lidera azijskih susjeda prva je te vrste u poslednjih 12 godina.

- Nadam se da ću imati otvorenu razmjenu mišljenja sa predsjednikom Junom na osnovu našeg odnosa povjerenja - rekao je Kišida novinarima prije odlaska u Seul.

Južnokorejski i japanski zvaničnici rekli su da će Jun i Kišida razgovarati o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, južnokorejsko-japanskoj ekonomskoj saradnji i ukupnim odnosima, kao i o međunarodnim pitanjima. 

Kolonijalna vladavina

Japan i Južna Koreja su proteklih sedmica povukli ekonomske mjere bojkota koje su dvije države prethodnih godina preduzele jedna protiv druge. 

Veze između Seula i Tokija dugo su opterećivala pitanja koja proističu iz kolonijalne vladavine Japana na Korejskom poluostrvu od 1910. do 1945. godine.

Najnovija prepreka u odnosima dvije zemlje bile su sudske presude u Južnoj Koreji iz 2018. godine koje su naložile dvjema japanskim kompanijama da finansijski obeštete pojedine od svojih bivših korejskih zaposlenih za prisilni rad u kolonijalnoj eri. 

Japan je tvrdio da su sva pitanja kompenzacije već riješena kada su dvije zemlje normalizovale odnose 1965. godine.

 Južnokorejska vlada u martu je saopćila da će koristiti lokalna sredstva za obeštećenje žrtava prinudnog rada bez zahtijevanja doprinosa od japanskih kompanija, a nakon toga je Jun posijetio Tokio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.