NA DANAŠNJI DAN

Umro Kristofor Kolumbo, moreplovac koji je "otkrio" Ameriku

Kolumbo je umro uvjeren da je došao do obale Azije

Kristofor Kolumbo. kvizoman.com

20.5.2023

Na današnji dan 1506. godine, umro je Kristofor Kolumbo (Cristoforo Colombo), moreplovac, istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski okean i doplovio do Amerike.

Rođen u Italiji, moreplovac Kolumbo se, nakon plovidbe s raznim flotama, nastanio u Portugalu, gdje se oženio i učestvovao u nekim pomorskim ekspedicijama. Mislio je da, ploveći morem prema zapadu, može doći do Indije, zemlje začina, te je tražio od portugalskog kralja Ivana II da finansira brodove i putovanje, ali kralj nije imao sluha za njegove molbe. Zbog toga je otišao u Španiju s istom molbom za kralja Ferdinanda II Aragonskog i Izabelu I Kastiljsku.

Novi svijet

Godine 1492., kraljica Izabela je prihvatila Kolumbovu ideju pa su potpisali ugovor koji mu je osigurao tri broda, dao mu čin admirala, potkralja svih novootkrivenih područja i trećinu sveg blaga koje pronađe.

Početkom avgusta 1492. tri karavele, Santa Maria, Pinta i Nina, pod komandom admirala Kolumba krenule su na prekookeansko putovanje, a 12. oktobra 1492. godine Kolumbo je stupio na tlo Novog svijeta, tačnije na Bahamske otoke. Na tom, kao i na sljedeća tri putovanja, Kolumbo je istraživao obale američkog kopna u nadi da će pronaći legendarne gradove Dalekog istoka, s mnoštvom blaga i začina.

Kolumbo je umro uvjeren da je došao do obale Azije, a njegovu zabludu je riješio Firentinac Amerigo Vespucci po kojem su novootkriveni kontinent u 16. vijeku počeli nazivati Amerika.

Onore de Balzak. argumenti.rs

Rođen Onore de Balzak

Onore de Balzak (Honoré de Balzac), francuski književnik i duhovni začetnik evropskog realizma, rođen je 20. maja 1799. u francuskom gradiću Toursu. Iako je u Parizu završio pravo, posvetio se književnosti.

Svim svojim pripovijetkama i romanima koje je napisao Balzak je dao zajednički naziv – „Ljudska komedija“, epopeja u kojoj je, prema uzoru na „Božanstvenu komediju“ Dantea Aligijerija (Alighieri), nastojao sistematski klasificirati panoramu svojih svremenika iz tadašnjeg društva. To je serija od 92 romana, s često sličnim ili istim likovima, koje je možda susretao oko sebe, a dijeli se u tri grupe: Analitičke studije, Filozofske studije i Studije iz društvenog života.

„Otac Goriot“ ili „Čiča Goriot“ smatra se Balzakovim najpoznatijim i najčitanijim romanom te najvećim pojedinačnim dostignućem unutar ciklusa „Ljudske komedije“. Svrstava se među najveća djela književnog realizma.

Džejms Stjuart. stil.kurir.rs

115. godišnjica rođenja Džejmsa Stjuarta

Prije 115 godina, 20. maja 1908., rođen je Džejms Stjuart (James Stewart), slavni američki filmski i pozorišni glumac. Filmom se počeo baviti odmah nakon završetka studija 1932., prvo u Njujorku, a 1935. je otišao u Holivud.

Nakon što je, 1940., dobio Oskara za glavnu ulogu u filmu „Filadelfijska priča“, režisera Džordža (Georgea) Cukora, bio je regrutovan te je Drugi svjetski rat proveo kao vojni pilot, uglavnom na evropskom ratištu, za šta je višestruko odlikovan.

Godine 1955., časopis „Look“ ga je proglasio najpopularnijom filmskom zvijezdom na svijetu, čime je prekinuo trogodišnju vladavinu Džona Vejna (John Wayne). Pedesete godine su mu bile najuspješnije u karijeri, kada je snimio čak 23 filma, od kojih su mnogi uvršteni u klasike filmske umjetnosti, između ostalih, „Čovjek koji je previše znao“ i „Vrtoglavica“.

Džejms Stjuart umro je 2. jula 1997., u dobi od 89 godina, od zastoja srca.

Niki Lauda. roadandtrack.com

Umro Niki Lauda

Godine 2019., na današnji dan, umro je Andreas Nikolas „Niki“ Lauda, austrijski vozač Formule 1, pilot i poduzetnik. Bio je trostruki svjetski prvak Formule 1, u sezonama 1975., 1977. i 1984.

Lauda se ozbiljno povrijedio prilikom sudara u utrci Formule 1 voženoj za VN Njemačke na stazi u Nurburgringu, 1976. godine. Njegov Ferrari je planuo, a Niki je bio blizu smrti zbog udisanja dimnih plinova i posljedica teških opekotina. Pretrpio je velike povrede u vidu ožiljaka od opekotina na glavi, izgubivši većinu svog desnog uha, kao i kosu na desnoj strani glave, obrve i kapke. Ti ožiljci bili su vidljivi na njegovom tijelu tokom ostatka života.

Niki Lauda je propustio samo dvije utrke, pojavivši se na konferenciji za novinare u Monci šest sedmica nakon nesreće. U prvoj utrci poslije nesreće, na VN Italije osvojio je treće mjesto. Prvu pobjedu u novoj sezoni ostvario je u trećoj utrci za VN Južnoafričke Republike. Tu sezonu je završio na prvom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.