HIROŠIMA

G7 želi stabilne i konstruktivne odnose s Kinom, upozorava na militarizaciju

Spremni smo da izgradimo konstruktivne i stabilne odnose s Kinom, navodi se u saopćenju

Poruka sa samita. Fena

Z. K.

20.5.2023

Čelnici G7 upozorili su u subotu Kinu na njene "militarizacijske aktivnosti" u azijsko-pacifičkoj regiji, ali su naveli kako blok želi i "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom.

Izbjeći napetosti

U završnom saopćenju objavljenom na samitu u Hirošimi, države članice su iznijele niz briga zbog kineskih ekonomskih i vojnih aktivnosti. Također su, međutim, nastojale zadržati otvorena vrata za saradnju i izbjeći dalje rasplamsavanje napetosti između druge po snazi svjetske ekonomije i grupacije velikih zapadnih sila plus Japana.

- Spremni smo da izgradimo konstruktivne i stabilne odnose s Kinom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno prema Kini. Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini niti nastojimo da osujetimo kineski ekonomski napredak i razvoj - navodi se u saopćenju i dodaje da se zemlje G7 “ne razdvajaju ili okreću same sebi".

Zabrinutost bloka

Jezik saopćenja ipak je jasno ukazao na široku zabrinutost bloka po pitanju ekonomske otpornosti "koja zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju”, obećavajući da će se "smanjiti prekomjernu ovisnost u našim kritičnim lancima snabdijevanja".

Blok je upozorio na kinesku "militarizaciju" u Južnom kineskom moru i ponovio da su "mir i stabilnost" u Tajvanskom moreuzu "neophodni" za globalnu sigurnost, i pozvao je Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju "kako bi zaustavila svoju vojnu agresiju, i odmah, potpuno i bezuslovno povukla svoje trupe iz Ukrajine", prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.