PORAZ RUSKE INVAZIJE

Zelenski: Dobili smo ozbiljnu, moćnu ponudu aviona F-16

Kijev sada čeka konačni dogovor sa svojim saveznicima, uključujući "zajednički dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama"

F-16 avioni. Printscreen

Index.hr

7.6.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je kako je od lidera zapadnih zemalja dobio "ozbiljnu, moćnu" ponudu o slanju borbenih aviona F-16 Kijevu. Dodao je kako čeka na konačni dogovor s ključnim saveznicima.

- Naši partneri znaju koliko nam aviona treba. Već sam primio uvjeravanja o razumijevanju te brojke od nekih naših evropskih partnera... Riječ je o ozbiljnoj, snažnoj ponudi - citiran je Zelenski u izjavi na svojoj web stranici, prenosi Index.hr.

Kijev sada čeka konačni dogovor sa svojim saveznicima, uključujući "zajednički dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Zelenski. 

Još nije jasno koji su saveznici Kijeva spremni poslati zapadne avione u Ukrajinu.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je, podsjetimo, prošlog mjeseca rekao liderima G7 da Vašington podržava zajedničke programe obuke za ukrajinske pilote na F-16, ali savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejl Sulivan (Jake Sullivan) izjavio je da još nema konačne odluke o slanju aviona iz Vašingtona​.

Zelenski se već dugo zalaže za slanje aviona F-16 Ukrajini, tvrdeći da bi njihova pojava s ukrajinskim pilotima bila jasan signal svijetu da će ruska invazija završiti porazom​. Rusija je jučer i upozorila da će opskrba Kijeva tim avionima dodatno eskalirati u sukob​.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.