PROBIJENA PRVA LINIJA

Institut za proučavanje rata: Ruska vojska i dalje je opasna, ukrajinske snage sigurno će se suočiti s teškom borbom

Analitičari kažu da se ruske trupe u regiji Zaporožja nastavljaju braniti od ukrajinskih napada

Tokom granatiranja. Printscreen

A. O.

11.6.2023

Ukrajinske snage na zapadu regije Zaporožja postigle su lokalne uspjehe tokom protunapada jugozapadno i jugoistočno od Orihova, na što ukazuju geolokacijske snimke od 10. juna, stoji u izvještaju Instituta za proučavanje rata. 

Uprkos činjenici da geolokacijske snimke pokazuju lokalne uspjehe Ukrajinskih odbrambenih snaga jugozapadno i jugoistočno od Orihova u regiji Zaporožja, rusko vojno osoblje i dalje tvrdi da se ruske trupe u ovom području uspješno brane od pokušaja ukrajinskih ofenziva, navodi Institut. 

Analitičari kažu da se ruske trupe u regiji Zaporožja nastavljaju braniti od ukrajinskih napada u skladu s dobro utemeljenom taktičkom odbrambenom doktrinom.

Prema preliminarnoj procjeni ISW-a, ruske snage odgovorile su na početak ukrajinskih protuofenzivnih operacija u zapadnoj Zaporoškoj oblasti u skladu s utvrđenom ruskom doktrinom, koja predviđa da prvi ešalon trupa odbija ili usporava napadačke snage uz pomoć minskih polja, utvrde i uporišta, a drugi ešalon vojske protunapadima odbija svaki pokušaj neprijatelja da se probije. Ruski izvještaji o ukrajinskim napadima u južnoj Ukrajini posljednjih dana sugeriraju da ukrajinske snage ostvaruju ograničene proboje i privremeno zauzimaju nove položaje prije nego što ruske snage kasnije preuzmu ili potisnu ukrajinske snage s tih položaja. Ova taktička shema pokazuje da će ruske snage vjerovatno poduprijeti doktrinarno ispravne odbrambene operacije u južnoj Ukrajini.

ISW je rekao da ukrajinske snage trenutno pokušavaju izvesti izuzetno tešku taktičku operaciju - frontalni napad na pripremljene odbrambene položaje, što je komplicirano nedostatkom zračne nadmoći. Istodobno, primijetio je institut, početni napadi ukrajinskih snaga ne bi se trebali ekstrapolirati kako bi se predvidjele sve ukrajinske operacije.

Nije iznenađenje da ukrajinske snage trpe gubitke u početnim napadima protiv nekih od najbolje pripremljenih ruskih snaga u Ukrajini. Međutim, početni napadi, posebno snimke koje ruski izvori namjerno šire i pokrivaju, nisu reprezentativni za sve ukrajinske operacije. Ruska vojska i dalje je opasna, ukrajinske snage sigurno će se suočiti s teškom borbom, ali Ukrajina još nije prebacila veliku većinu svojih protuofenzivnih snaga, a ruska odbrana nije jednako jaka na svim područjima prve linije, dodao je ISW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.