FRANCIS SUAREZ

Gradonačelnik Miamija ušao u utrku za republikansku nominaciju

Guverner Ron DeSantis je ušao u trku u maju

Francis Suarez. Twitter

FENA

15.6.2023

Gradonačelnik Miamija Francis Suarez ušao je u utrku za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine, dan nakon što je njegov grad bio mjesto prve federalne tužbe protiv bivšeg predsjednika.

Suarez je u srijedu predao dokumentaciju, pridruživši se grupi od desetak kandidata koji se bore za republikansku nominaciju. Ovaj 45-godišnjak je dva puta bio gradonačelnik Miamija nakon što je izabran 2017.

Uz pridruživanje već velikom broju kandidata u Republikanskoj stranci, Suarez je postao i treći građanin Floride koji je ušao u utrku. Bivši predsjednik Donald Trump, koji se izjasnio da nije kriv po 37 tačaka optužnice u vezi s navodnim nepravilnim rukovanjem povjerljivim dokumentima, bio je među prvim kandidatima koji su počeli službenu kampanju. Guverner Ron DeSantis je ušao u trku u maju.

Suarez, Amerikanac kubanskog porijekla, prva je osoba latinoameričke nacionalnosti koja je podnijela kandidaturu za predsjednika 2024. bilo koje stranke. On je stajao iza guvernera DeSantisa oko nekih od njegovih najkontroverznijih tačaka dnevnog reda, uključujući zakon "Nemoj reći gay" koji zabranjuje diskusije i instrukcije o spolu i rodnom identitetu u školama, prenosi UPI.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.