BROJNE ŽALBE

Aviokompanija "Ryanair" otpustila glavnog pilota: Seksualno uznemiravao kolegice

Jedna od uznemiravanih osoba je otišla iz kompanije, dok je druga tražila premještaj na drugi položaj

Otpušteni pilot. Daily Mail

Z. K. / Daily Mail

15.6.2023

Svog glavnog pilota smijenio je avioprijevoznik „Ryanair“ nakon što su pojedine pripravnice podnijeli brojne žalbe protiv njega zbog seksualnog uznemiravanja, piše "Daily Mail".

Osoblje „Ryanaira“, čiji je slogan „najdraža evropska zrakoplovna kompanija“, mailom je obaviješteno da je otpušten Ejdan Marej (Aidan Murray, 58). 

Provedena istraga

Aviokompanija je pokrenula istragu nakon što se doznalo da je glavni pilot od svojih kolegica, navodno, tražio da mu pošalju fotografije svog tijela, a u odgovorima im je pisao da imaju sjajno tijelo ili nevjerovatno du*e.

- Žao mi je što vas moramo obavijestiti da smo sinoć raskinuli radni odnos s glavni pilotom "Ryanaira" (koji je imenovan 2020.), a odluka je na snagu stupila odmah - navodi se u poruci šefa ljudskih resursa Darela Hjuza (Darrell Hughes).

- Odluka je uslijedila nakon istrage proteklih dana koja je identificirala obrazac ponavljajućeg, neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja prema nizu mladih pilotkinja, što je predstavljalo kršenje naše politike.

Odlučni smo osigurati svim našim zaposlenicima da dolaze na posao u sigurnom okruženju. Zamolili bismo sve vas da poštujete privatnost i integritet hrabrih pojedinaca koji su se javili da nam pomognu u istrazi - naveo je.

Rečeno je da istraga uključuje brojne pripavnice, buduće pilotkinje, koje je Marej seksualno uznemiravao pod prisilom. Navodno su i druge zaposlenice dale izjavu „Ryanairu“ o njegovu ponašanju, a riječ je o ženama u dobi između 21 i 32 godine.

Psihološka pomoć

"Daily Mail" navodi da je optuženi pilot promijenio raspored tih zaposlenica, kako bi mogao biti s njima i kokpitu, a navodno se neprimjereno ponašanje odvijalo u posljednjih 12-18 mjeseci.

"Ryanair" je omogućio i psihološko savjetovanje onima koji su se javili s optužbama. Jedna od uznemiravanih osoba je otišla iz kompanije, dok je druga tražila premještaj na drugi položaj.

Četvero ih je bilo u teškom stanju i on je to iskoristio. Bile su mlade i uložile mnogo novaca u svoju obuku. Mareja, čiji je profil na Linkedinu deaktiviran, nije bilo moguće kontaktirati, navodi "Daily Mail". Radio je kao pilot 30 godina, a više od 26 godina je zaposlenik „Ryanaira“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.