VISOKI KOMESAR UN-A

Turk pozvao na uspostavu prisustva Vijeća za ljudska prava u Indiji i Kini

Sada bismo željeli da povećamo angažman, poručio je on vijeću u Ženevi, rekavši da želi više raditi na praćenju u zemljama poput Brazila i SAD

Volker Turk i Žozep Borelj. Fena

FENA

19.6.2023

Čelnik UN-a za ljudska prava pozvao je u ponedjeljak na veću političku podršku njegovom uredu jer nastoji proširiti svoj rad uspostavom prvog prisustva u Kini i Indiji.

Pozvao na veću saradnju

Volker Turk, koji je preuzeo dužnost visokog komesara UN-a za ljudska prava krajem prošle godine, iskoristio je svoj uvodni govor u Vijeću za ljudska prava kako bi pozvao na veću saradnju i izdvojio brojne zemlje poput Sirije, Irana, Izraela, Rusije i Eritreje koje bi trebale učiniti više.

- Sada bismo željeli da povećamo angažman - poručio je on vijeću u Ženevi, rekavši da želi više raditi na praćenju u zemljama poput Brazila i Sjedinjenih Država.

- Također vjerujem da nam je važno da po prvi put uspostavimo prisustvo u Kini i Indiji - kazao je.

Ured prisutan u 95 zemalja

Ured UN-a za prava prisutan je u 95 zemalja.

Iako nije bilo trenutne reakcije Pekinga ili Nju Delhija na Turkov prijedlog, uspostava ureda u Kini mogla bi se pokazati teškom. Pregovori su trajali godinama kako bi se otvorio put njegovoj prethodnici, Miošel Bakelet (Michelle Bachelet), 2022. godine.

Turk je također kazao kako bi želio udvostručiti budžet svog ureda da bi se pojačao globalni nadzor. Dok su ljudska prava jedan od četiri "stuba" UN-a, pored mira i sigurnosti, vladavine prava i razvoja, ured dobija samo četiri posto općeg budžeta Svjetske organizacije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.