IMPLOZIJA PODMORNICE

Suosnivač OceanGatea: Poginuli direktor bio je potpuno svjestan rizika

Ako ste ga mogli uvjeriti, bio je spreman promijeniti mišljenje, kazao je Sonlein

Podmornica Titan. Printscreen / YouTube

A. O.

23.6.2023

Suosnivač OceanGatea Đilermo Sonlein (Guillermo Sohnlein), izjavio je da je firma "slijedila protokole" tokom njegovog mandata, te da je glavni izvršni direktor Štokton Raš (Stockton Rush) bio "potpuno svjestan rizika" povezanih s dubokomorskim ronjenjima.


Sonlein, koji je napustio firmu 2013. godine, za Sky News je rekao da je Raš koji je preminuo u imploziji Titana bio "talentirani inženjer" i "pažljivi upravitelj rizicima".

Na pitanje o sigurnosnim zabrinutostima koje su ranije iznijeli bivši zaposlenici, te bi li, prema njegovom znanju o firmi, one bile uzete u obzir, rekao je da je Raš "uvijek bio spreman slušati mišljenja drugih ljudi i procijeniti ih".

- Ako ste ga mogli uvjeriti, bio je spreman promijeniti mišljenje - što je vrlo rijetko u ovakvoj vrsti posla - rekao je.


Sonlein je izjavio da je izvršni direktor OceanGatea "stvarno gurao dvije stvari, širenje mogućnosti dubokomorskog istraživanja i obavljanje toga što je sigurnije moguće".

Istaknuo je da će upravni odbor firme "razmatrati" može li firma preživjeti nakon incidenta, ali da je trenutni prioritet "utješiti porodicu poginulih članova posade".

- Ekipa koja se četiri dana nadala da će pronaći svoje kolege i spasiti ih, sigurno prolazi teško razdoblje. Siguran sam da će provesti sljedeće dane, sedmice, mjesece oporavljajući se od ovog - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.