JASNA PORUKA

State Department o spaljivanju primjerka Kur'ana u Švedskoj: "Nepoštovanje i bolno"

Više puta smo govorili da je spaljivanje vjerskih tekstova nepoštovanje i bol, te ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno, navode

State Department. Printscreen

Anadolija

29.6.2023

Američki State Department je jučerašnje spaljivanje primjerka Kur'ana, koje je ispred džamije u Štokholmu pod policijskom zaštitom izvršio Salvan Momika (Salwan), porijeklom iz Iraka, opisao kao "nepoštovanje i bolno", javlja Anadolija.

Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD, upitan o spaljivanju časnog Kur'ana u Švedskoj na dnevnoj konferenciji za novinare, na što je odgovorio:

"Ono što je legalno nije nužno prikladno"

- Više puta smo govorili da je spaljivanje vjerskih tekstova nepoštovanje i bol, te ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno - rekao je Patel, dodajući kako bi više komentara o ovom incidentu mogli dati švedska vlada i lokalna policija.

Patel je istakao kako nastavljaju poticati Mađarsku i Tursku da bez odgode ratificiraju pristupni protokol o prijemu Švedske u članstvo NATO-a.

Irački državljanin Salvan Momika u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske Šokholmu spalio primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama.

Policija bila prisutna

Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nije imala zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.

U februaru je policija odbila dozvoliti dva pokušaja spaljivanja Kur'ana, pozivajući se na bezbjednosnu zabrinutost, nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu u januaru ove godine.

Kasnije su se dvije osobe koje su pokušale organizovati provokativne proteste ispred iračke i turske ambasade u Štokholmu žalile na odluku.

U aprilu je Upravni sud u Štokholmu preinačio odluku, odlučivši da su sigurnosni rizici nedovoljni da ograniče mogućnost demonstracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.