ODRŽANA SJEDNICA

Usvojena rezolucija Ujedinjenih naroda: Razjasnit će se sudbina 130.000 nestalih tokom sukoba u Siriji

Rezoluciju, važan odgovor na apele njihovih porodica i najmilijih, usvojilo je 193-člano svjetsko tijelo sa 83 za 11 i 62 suzdržana

Generalna skupština UN-a. Twitter

A. O. / VOA

30.6.2023

Generalna skupština UN-a odobrila je u četvrtak rezoluciju kojom će se uspostaviti nezavisno tijelo koje će utvrditi šta se dogodilo sa više od 130.000 ljudi nestalih zbog sukoba u Siriji.

Rezoluciju, važan odgovor na apele njihovih porodica i najmilijih, usvojilo je 193-člano svjetsko tijelo sa 83 za 11 i 62 suzdržana. Među onima koji se protive rezoluciji bila je i Sirija, koja je rekla da neće sarađivati ​​s novom institucijom. Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Venecuela, Kuba i Iran također su glasali protiv, piše VOA.

Pružanje odgovora 

U rezoluciji, koju je predvodio Luksemburg, navodi se da je nakon 12 godina borbi u Siriji "malo napretka postignuto u ublažavanju patnje porodica pružanjem odgovora o sudbini i mjestu gdje se nalaze sve nestale osobe".

Njime se ovlašćuje osnivanje Nezavisne institucije za nestale osobe u Sirijskoj Arapskoj Republici, pod pokroviteljstvom UN-a, "kako bi se razjasnila sudbina i gdje se nalaze svi nestali... i da bi se pružila adekvatna podrška žrtvama, preživjelima i porodicama nestalih".

U njemu se navodi da bi žrtve, preživjele i porodice nestalih trebale biti zastupljene u novom tijelu, koje će se rukovoditi principima uključujući "ne nanosi štetu", nepristrasnost, transparentnost i povjerljivost izvora i informacija.

Rok 80 radnih dana

Prema rezoluciji, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) mora predstaviti projektne zadatke za novu instituciju u roku od 80 radnih dana i preduzeti korake da brzo uspostavi tijelo i stavi ga u funkciju. Od šefa UN-a se traži da izvijesti o implementaciji rezolucije u roku od 100 radnih dana.

Ambasador Luksemburga u UN-u, Olivier Maes, rekao je Generalnoj skupštini prije glasanja da se "svakodnevno porodice, posebno žene, suočavaju s administrativnim i pravnim poteškoćama, finansijskim neizvjesnostima i dubokom traumom dok nastavljaju potragu za svojim nestalim voljenima".

Napomenuo je da je Gutereš u izvještaju prošlog avgusta preporučio da članovi UN-a razmotre osnivanje nezavisne institucije kako bi se razjasnila sudbina nestalih. Šef UN-a je naveo nedovoljnu koordinaciju između trenutnih tijela koja se bave nestalim u Siriji i rekao da su porodice često morale prijavljivati ​​nestanke na više mjesta.

Maes je rekao da će nova institucija biti "sve na jednom mjestu" i služiti kao jedinstveno mjesto za prikupljanje i upoređivanje podataka i osiguravanje koordinacije i komunikacije sa svim stranama.

Nezavisne istrage 

Sirijski ambasador Basam Sabag (Bassam Sabbagh) nazvao je rezoluciju "politiziranom", rekavši da jasno odražava "flagrantno miješanje u naše unutrašnje stvari" i pruža nove dokaze o "neprijateljskom pristupu" Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja njegovoj zemlji.

Pozivajući se na glasanje protiv, rekao je da je Sirija riješila pitanje nestalih osoba, obradila sve tvrdnje o nestancima podnesene tijelima za provođenje zakona i provela "nezavisne istrage u skladu sa sirijskim zakonom i na osnovu dostupnih informacija i resursa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.