TRGOVINSKI BLOK

Samit Mercosura počinje u ponedjeljak dok trgovinski sporazum sa EU visi o koncu

EU je predložila "sporedno slovo" sporazuma, s dodatnim ekološkim garancijama

Južnoamerički trgovinski blok Mercosur otvara dvodnevni samit. Printscreen

FENA

3.7.2023

Južnoamerički trgovinski blok Mercosur otvara dvodnevni samit u ponedjeljak sa sporazumom s Evropskom unijom na dnevnom redu, ali malo njih očekuje da će lideri postići konsenzus o tome kako ispuniti zahtjeve EU o zaštiti okoliša, javlja AFP.

EU i zemlje Mercosura - Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj - pokušavaju da finaliziraju trgovinski sporazum nakon postizanja načelnog sporazuma 2019., nakon dvije decenije pregovora.

Ali ratifikacija od strane 27 članica EU je zastala, posebno zbog zabrinutosti Evrope u vezi zaštite životne sredine zemalja Mercosura - posebno u amazonskoj prašumi.

EU je predložila "sporedno slovo" sporazuma, s dodatnim ekološkim garancijama, uznemiravajući južnoameričke lidere i usporavajući napredak ka postizanju konačnog sporazuma.

Brisel želi da svaki dogovor sa zemljama Mercosura uključuje poštivanje različitih obaveza preuzetih u sklopu Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015., koji su trenutno dobrovoljni.

Samit Mercosura, koji će se održati u Puerto Iguazuu u Argentini, okupit će argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza i predsjednike Urugvaja, Paragvaja i Brazila: Luisa Lacallea Poua, Maria Abdoa Beniteza i Luiza Inasija Lulu da Silvu, koji će preuzeti funkciju predsjedavanja blokom do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.