JANET YELLEN

Američka ministrica finansija u posjeti Kini u ovoj sedmici radi odmrzavanja odnosa

Cilj posjete je produbljivanje i povećanje frekvencije komunikacije između Sjedinjenih Država i Kine, rekao je zvaničnik

Džanet Jelen. AP Photo/Manuel Balce Ceneta

FENA

3.7.2023

Američka ministrica finansija Janet Yellen otputovat će u četvrtak u Peking, u okviru aktuelnih napora Bidenove administracije da odmrzne odnose Sjedinjenih Država i Kine, saopćio je visoki zvaničnik ministarstva finansija.

Yellen, koja je ideju ekonomskog odvajanja od Kine nazvala "katastrofalnom", često je u protekloj godini izjavljivala kako bi željela posjetiti Kinu. Ona tvrdi da dvije zemlje "mogu i trebaju pronaći način da žive zajedno" uprkos zategnutim odnosima oko geopolitike i ekonomskog razvoja.

Yellen će se ove sedmice sastati s kineskim zvaničnicima, predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Kini i s Kinezima, i ostat će do 9. jula, kazao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman kako bi otkrio detalje posjete.

Cilj posjete je produbljivanje i povećanje frekvencije komunikacije između Sjedinjenih Država i Kine, rekao je zvaničnik. Iako postoje jasne oblasti od zajedničkog interesa u kojima Yellen može napredovati, kaže zvaničnik, postoje i značajne nesuglasice koje se neće riješiti jednom posjetom.

Posljednji spor uslijedio je nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga "diktatorom " tokom prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju u junu. Kinezi su glasno protestirali, ali je Biden kasnije kasnije izjavio da njegove grube izjave o Kini "jednostavno nisu nešto što će mnogo toga promeniti.”

Izjave američkog predsjednika uslijedile su nakon napetosti oko kineskog nadzornog balona koga je srušila američka vlada, ograničenja pristupa Kini naprednim kompjuterskim čipovima i stalnih napetosti oko statusa i sigurnosti Tajvana. Ipak, u Bidenovom govoru tokom prikupljanja sredstava u Kaliforniji, predsjednik je svojoj publici poručio da "ne brine" oko Kine jer su SAD poduzele korake kako se natjecale s njenim finansijskim i tehnološkim ambicijama.

Posjeta Yellen uslijedila bi nakon dvodnevnog boravka državnog sekretara Antonyja Blinkena u Pekingu u junu, u sastancima na najvišem nivou u Kini u posljednjih pet godina.

Blinken se sastao sa Xijem i njih dvojica usuglasili su se da stabiliziraju pogoršane američko-kineske veze. Nije se, međutim, mogla dogovoriti bolja komunikacija između njihovih vojski. Zvaničnici ministarstva finansija nisu precizirali s kojim će se zvaničnicima sastati, ali su naveli da to neće biti Xi.

Posjeta ministrice finansija bit će više fokusirana na stabilizaciju globalne ekonomije i osporavanje kineske podrške Rusiji u njenoj aktuelnoj kopnenoj invaziji na Ukrajinu.

Kina je razvila neprijatnu bliskost s Kremljom, tvrdeći da je neutralna u ratu, ali održava zajedničke vojne vježbe i razmjenjuje česte državne posjete s ruskim zvaničnicima.

Američki zvaničnici se nadaju da se, ipak, da se odnosi SAD i Kine neće dalje pogoršavati.

Yellen se sastala sa svojim prethodnim kineskim kolegom, zamjenikom premijera Liu Heom, u januaru u Švicarskoj, i održala veliki govor na Univerzitetu Johns Hopkins u aprilu pozivajući na “saradnju u hitnim globalnim izazovima našeg vremena ” između dvije zemlje radi održavanja globalne stabilnosti, dok podržava ekonomska ograničenja za Kinu u cilju unapređenja interesa američke nacionalne sigurnosti, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.