VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj u posjeti Kini naredne sedmice

Putovanje dolazi u trenutku kada Evropa nastoji da umanji rizike koje stvara njen bliski ekonomski odnos s Kinom

Žozep Borelj: Službena posjeta. Fena

A. O.

4.7.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) posjetit će Peking naredne sedmice kako bi se sastao sa svojim kineskim kolegom i razgovarao o "strateškim pitanjima" uključujući ljudska prava i ruski rat u Ukrajini, saopćio je ambasador EU u Pekingu.

Borelj će doputovati 10. jula i sastat će se s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, poručio je ambasador Jorge Toledo Svjetskom mirovnom forumu u Pekingu u nedjelju, sudeći po audio snimku koji su organizatori distribuirali u utorak.

Putovanje dolazi u trenutku kada Evropa nastoji da umanji rizike koje stvara njen bliski ekonomski odnos s Kinom, zemljom koju je Brisel nazvao "ekonomskim konkurentom i sistemskim suparnikom".

To će uslijediti nakon posjete visokog predstavnika EU za klimu Fransa Tajmermansa (Timmermansa), koji ove sedmice boravi u Pekingu na razgovorima o klimi, biodiverzitetu i zaštiti životne sredine. Obojica su odgodili posjetu Kini u aprilu nakon što su bili pozitivni na COVID-19, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.