RAZGOVORI PRODUKTIVNI

Jelen: SAD i Kina imaju značajne nesuglasice

Ali, rekla je i da SAD želi vidjeti „otvorenu, slobodnu i poštenu ekonomiju”, a ne onu koja prisiljava zemlje da odaberu stranu

Dženet Jelen i zamjenik kineskog premijera He Lifeng. Printscreen

A. O.

9.7.2023

Američka ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da je deset sati bilateralnih sastanaka s visokim kineskim dužnosnicima proteklih dana bilo "direktno" i "produktivno" te je pomoglo stabilizirati često nestabilan odnos.

Jelen, koja u nedjelju odlazi iz Pekinga, rekla je da SAD i Kina imaju značajne nesuglasice i da se o njima mora komunicirati "jasno i direktno".

- SAD i Kina imaju značajne nesuglasice. Ali, predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i ja ne vidimo odnos SAD-a i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Vjerujemo da je svijet dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati - rekla je Jelen.

Jelen je rekla da je cilj posjeta bio uspostaviti i produbiti veze s novim kineskim ekonomskim timom, smanjiti rizik od nesporazuma i utrti put saradnji u područjima kao što su klimatske promjene i dužnički problemi.

Ponovno je naglasila da se Vašington ne želi odvojiti od kineske ekonomije, dodajući da bi to bilo „katastrofalno za obje zemlje i destabilizirajuće za svijet”.

Ali, rekla je i da SAD želi vidjeti „otvorenu, slobodnu i poštenu ekonomiju”, a ne onu koja prisiljava zemlje da odaberu stranu.

Jelenina posjeta također je uključivala razgovore sa stručnjacima za finansiranje klimatskih promjena, ekonomisticama i visokim dužnosnicima, uključujući premijera Li Kvianga (Li Qianga).

Pozvala je na veću saradnju po pitanju ekonomskih i klimatskih pitanja, te je kritizirala ono što je nazvala "krivičnim akcijama" protiv američkih firmi u Kini.

- Zdrava ekonomska konkurencija održiva je samo ako koristi objema stranama - rekla je.

Jelen je sa svojim kineskim sagovornicima razgovarala i o ruskom ratu u Ukrajini te je kazala da je "ključno" da kineske kompanije izbjegavaju pružanje Rusiji materijalne podrške za rat ili izbjegavanje sankcija.

Obje strane umanjile su očekivanja o pomacima tokom pregovora dok su pozdravile priliku za diplomatiju licem u lice.

Jelenino putovanje uslijedilo je nakon prošlomjesečnog putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena (Antonyja), prva posjeta glavnog američkog diplomata za vrijeme Bajdenovog mandata, te se očekuje da će izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) posjetiti Kinu ovog mjeseca.

- Nijedna posjeta neće riješiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije - rekla je Jelen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.