POSJETA EVROPI

Bajden stigao u Veliku Britaniju: Sastat će se s premijerom Sunakom i kraljem Čarlsom

Planirano je i da američki predsjednik posjeti Finsku

Džo Bajden. Twitter

A. O.

10.7.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) sinoć je stigao u Veliku Britaniju gdje bi trebao održato sastanak s kraljem Čarlsom III (Charlesom) i premijerom Rišijem Sunakom (Rishijem).

Ova posjeta stiže uoči samita NATO-a u Vilniusu kojem će prisustvovati i Bajden 11. i 12. jula. Planirano je i da američki predsjednik posjeti Finsku, novu članicu NATO-a. Između ostalog, planirano je da se danas Bajden sastane s britanskim monarhom u dvorcu Vindsor, jednoj od kraljevskih rezidencija, prvi put nakon krunidbe Čarlsa III.

Kako navode iz Bijele kuće, Bajden bi s kraljem trebao razgovarati o ekološkim pitanjima.

Glavni dio Bidenovog putovanja Evropom bit će NATO-ov samit u glavnom gradu Litvanije u utorak i srijedu, gdje će zapadni saveznici raspravljati o novoj pomoći Ukrajini.

Bajden se nada da će iskoristiti samit kako bi izvršio pritisak na Tursku da odustane od svog protivljenja skoro odobrenoj kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u. Za ulazak je potreban jednoglasni pristanak svih članova.

U telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom) u nedjelju, Bajden je "prenio svoju želju da poželi dobrodošlicu Švedskoj u NATO što je prije moguće", saopćila je Bijela kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.