NOVI SKANDAL

Policija u Švedskoj dozvolila spaljivanje Biblije ispred Ambasade Izraela

Skup je planiran za 15. juli

Izraelski zvaničnici protestovali su danas u Švedskoj. Facebook

H. J. I.

14.7.2023

Izraelski zvaničnici protestovali su danas u Švedskoj nakon što je lokalna policija dala zeleno svjetlo na zahtjev da se dozvoli spaljivanje Biblije ispred Ambasade Izraela u Štokholmu u subotu, rekavši da je ta odluka ravna "zločinu iz mržnje".

"Simbolički skup radi slobode govora"

Lokalna policija je prije dvije sedmice saopćila da je primila zahtjev od nekoliko osoba da spale jevrejsku i kršćansku Bibliju ispred Ambasade Izraela u Štokholmu 15. jula kao "simbolički skup radi slobode govora". Zahtjev je došao samo nekoliko sedmica nakon što su demonstranti u gradu spalili nekoliko knjiga Kur'ana.

Ovaj potez izazvao je široko rasprostranjen bijes u Izraelu i jevrejskim grupama. Predsjednik Isak Hercog (Isaac Herzog) rekao je da je taj čin bio "čista mržnja".

Ista sudbina

- Nedvosmisleno osuđujem dozvolu datu u Švedskoj za spaljivanje svetih knjiga. Kao predsjednik države Izrael osudio sam spaljivanje Kur'ana, svetog za muslimane širom svijeta, i sada sam slomljenog srca što ista sudbina čeka i jevrejsku Bibliju, vječnu knjigu jevrejskog naroda. Dozvoliti uništavanje svetih tekstova nije vježba slobode izražavanja, to je eklatantno podsticanje i čin čiste mržnje. Cijeli svijet se mora udružiti u jasnoj osudi ovog odbojnog čina - rekao je Hercog.

Premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je da je "Izrael vrlo ozbiljno gledao na ovu sramnu odluku da se naudi svetinji jevrejskog naroda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.