NA DANAŠNJI DAN

Rođena holivudska diva Natali Vud

Filmove je počela snimati kao šestogodišnja devojčica

Natali Vud. bbc.com

20.7.2023

Na današnji dan 1938. godine, u San Francisku je rođena Natali Vud (Natalie Wood), jedna od najljepših holivudskih glumica. Bila je dijete ruskih emigranata.

Filmove je počela snimati kao šestogodišnja devojčica, a s nepunih 17 godina ih je snimila 18. Natalina izuzetna filmska karijera trajala je skoro 40 godina, do 29. novembra 1981., kada je njeno beživotno tijelo pronađeno blizu obale Tihog okeana. Prerana smrt holivudske dive do danas, više od četiri decenije poslije, nije sasvim rasvijetljena.

Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima

Mnogi su za Natalinu smrt sumnjičili njenog supruga, također glumca Roberta Vagnera (Wagner), jer su se prije toga, prema izjavama svjedoka, posvađali na njegovoj jahti na Catalina Islandu, s koje je Natali pala u more i utopila se. Kao da je znala da će tako skončati, cijelog života je imala fobiju od duboke vode. Istraga tragičnog kraja slavne glumice bila je kratka i bezuspješna, a zvanično je saopćeno da je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima u svojoj četrdeset trećoj godini.

Snimila je ukupno 56 filmova, za koje je dobila brojne nagrade, a najpoznatiji su “Buntovnik bez razloga”, “Tragači”, “Priča sa zapadne strane”, “Ljubav s potpunim strancem”, “Sjaj u travi”, te serija “Odavde do vječnosti”.

Brus Li. povijest.hr

Prije 50 godina umro Brus Li

Brus Li (Bruce Lee), hongkonški i američki glumac, režiser, majstor borilačkih vještina i osnivač borilačke vještine džitkundo, umro je 20. jula 1973., u svojoj 33. godini. Prema zvaničnim podacima, uzrok smrti bio je edem mozga, odnosno došlo je do nagomilavanja tečnosti u mozgu usljed infekcije, međutim, postoje i mnoge teorije zavjere o njegovoj smrti.

Li je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu u filmu "Golden Gate Girl", a u svom kratkom životu ostvario je uloge u više od 30 filmova, učinivši žanr borilačkih filmova (kung-fu film) svjetski popularnim.

Učenik mu bio Čak Noris

Sa suprugom Lindom Emeri (Emery), s kojom se vjenčao 1964. godine, Brus je otvorio školu kung-fua, koja je bila veoma popularna te je kod njih trenirao i poznati filmski junak, također majstor borilačkih vještina Čak Noris (Chuck Norris).

Usljed nesuglasica s američkim producentima Li se s porodicom odselio u Hong Kong, gdje je 1972. godine postigao veliki uspjeh s borilačkim filmom "The Big Boss - Fists Of Fury", te filmom "Na zmajevom putu" u kojem je glumio i njegov učenik Čak Noris.

Smrt ga je zatekla dok je snimao film "Igra smrti", koji je poslije dovršio njegov prijatelj Robert Klouz (Clouse).

I Lijeva djeca, sin Brendon (Brandon) i kćerka Šenon (Shannon), postali su glumci, ali je Brandon postigao veći uspjeh, međutim, i on je poput oca umro u bizarnim okolnostima pa su se počele širiti glasine o kletvi nad porodicom Li. 

Međunarodni dan šaha. radiokfor.com

Međunarodni dan šaha

Danas se obilježava Međunarodni dan šaha, jer je na današnji dan, 1924. godine, u Parizu osnovan Svjetski šahovski savez (FIDE), međunarodna organizacija koja povezuje razne nacionalne šahovske saveze širom svijeta.

Geslo FIDE-a je “Gens una sumus”, što na latinskom znači "Svi smo jedan rod".

Svjetski šahovski savez danas ima 158 zemalja članica, a njen trenutni predsjednik je Arkadi Dvorkovič.

Benjamin Filipović. rtvslo.si

Preminuo bh. režiser Benjamin Filipović

Benjamin Filipović, bosanskohercegovački filmski režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, preminuo je 20. jula 2006. godine od posljedica srčanog udara.

Njegov prvi igrani film "Praznik u Sarajevu" postigao je veliki uspjeh, a režirao je i čuveni humoristički tv-serijal “Top lista nadrealista”. Tokom agresije na BiH, od 1992. do 1995., režirao je film "Mizaldo – Kraj teatra", koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu 1994. godine.

Osvojio je Zlatnu medalju grada Beograda za najbolji kratki film i Specijalnu nagradu žirija na Studentskom festivalu u Karlovy Varima.

Filipović je bio predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih režisera Njemačke, te jedan od osnivača OBN televizije u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.