OPET NA TRONU

Ilon Mask ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

Mask se popeo na prvo mjesto zahvaljujući oporavku dionica Tesle

Mask preuzeo titulu najbogatije osobe. CNN

Z. K.

25.7.2023

Američki multimilijarder Ilon Mask (Elon Musk) ponovno je preuzeo titulu najbogatije osobe na svijetu, saopćio je Forbes. Mask se popeo na prvo mjesto zahvaljujući oporavku dionica Tesle.

Povećanje vrijednosti

Njegova neto vrijednost povećala se danas za još 4.1 milijardu dolara, odnosno za više od 1,75 posto, te sada iznosi 240,7 milijardi dolara.

Tesline dionice porasle su jutros za više od 2,5 posto na nešto više od 266 američkih dolara. Radilo se o oporavku nakon naglog pada vrijednosti dionica prošle sedmice. Muskovo neto bogatstvo sada je nadmašilo ono Bernarda Arnaulta, izvršnog direktora francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH.

U vlasništvu LVMH-a nalaze se kompaniji Louis Vuitton, Christian Dior i Tiffany. Arnaultovo neto bogatstvo potonulo je danas za 2,4 milijarde dolara, odnosno za više od 1 posto, na 234,9 milijardi dolara. Sve se to desilo uslijed pada vrijednosti dionica LVMH-a.

Kako navodi Index, Mask je titulu najbogatije osobe na svijetu izgubio u petak, samo nekoliko dana nakon što je nakratko ponovno preuzeo. Izgubio je otprilike 18 milijardi dolara u četvrtak zbog potonuća Teslinih dionica, koje su pale za gotovo 10 posto nakon lošeg kvartalnog izvještaja o zaradi.

Društvena mreža

Inače, Musk je jučer predstavio dugoočekivane promjene na Twitteru, društvenoj mreži koju je kupio u oktobru prošle godine za 44 milijarde dolara. Promijenio je logotip tvrtke iz plave ptice u slovo “X”. Kazao je kako navedeno slovo za njega ima posebno značenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.