NA DANAŠNJI DAN

Mik Džeger, legenda rokenrola, slavi 80. rođendan

Godine 2003., titulom viteza odlikovao ga je tadašnji britanski princ, a današnji kralj Čarls

Mik Džeger. theprestige.ba

26.7.2023

Na današnji dan 1943. godine, rođen je Ser Majkl Filip „Mik“ Džeger (Sir Michael Philip "Mick" Jagger), engleski muzičar i frontmen slavne rok grupe “The Rolling Stones”.

Legenda rokenrola danas puni 80 godina, a i dalje je energičan na sceni. Zajedno sa svojim prijateljem iz djetinjstva Kitom Ričardsom (Keith Richards), te Brajanom Džonsom (Brian Jones) i Janom Stjuartom (Ian Stewart),1962. godine, osnovao je bend „The Rolling Stones“. U početku su bili bluz-muzičari, koji su svirali studentima, ali su ubrzo pronašli vlastiti zvuk.

Loši momci

Džegerova harizma na pozornici i Ričardsovi gitarski performansi bili su originalni i vrlo brzo postali prepoznatljivi, mada s imidžom loših momaka. Taj imidž im se dopao i nastavili su u tom pravcu, kako bi se i razlikovali od grupe “The Beatles” koji su već imali imidž dobrih momaka, ali je i publika odlično prihvatila nove, loše momke. Proslavili su se ubrzo pjesmom „I can get no satisfaction“, koju su zajednički napisali Džeger i Kit Ričards, a koja je postala himna cijele generacije.

Džegerov privatni život također je bio buran kao i njegova muzička karijera, jer je bio deklarisani “ženskaroš” i preljubnik, a više puta se ženio. Ima sedmero djece s četiri žene.

Godine 2003., titulom viteza odlikovao ga je tadašnji britanski princ, a današnji kralj Čarls (Charles) zbog „doprinosa modernoj muzici“. 

Džordž Bernard Šo. artmontenegro.me

Prije 167 godina rođen nobelovac Džordž Bernard Šo

Godine 1856., 26. jula, rođen je englesko-irski pisac Džordž Bernard Šo (George Bernard Shaw), dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Bio je izraziti satiričar i jedan od najduhovitijih ljudi 20. vijeka.

Šo je napisao sedamdesetak pozorišnih komada, komedija koje su klasični primjer realističke drame. Najpoznatija djela su mu : "Udovičke kuće", "Zanat gospođe Vorn", "Kandida", "Sveta Ivana", "Đavolov učenik", "Pigmalion", "Čovjek i natčovjek", "Oružje i čovjek", "Major Barbara", "Fabijanski eseji" i "Srž ibzenizma".

Ćirilica najsavršenija

Osim pisanjem, bavio se i muzičkom i pozorišnom kritikom, a 1925. je dobio Nobelovu nagradu za književnost, najviše zahvaljujući svom najboljem djelu “Pigmalionu”.

Zanimljivo je i to da je Šo srpsku ćirilicu smatrao najsavršenijim pismom na svijetu. U svom testamentu ostavio je značajan novčani iznos Englezu koji uspije da reformira i uprosti englesku abecedu prema uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo za jedan glas).

Oldus Haksli. korisna knjiga.com

Rođen najistaknutiji evropski esejist

Oldus Haksli (Aldous Huxley), engleski pisac i jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. vijeka, rođen je na današnji dan 1894. godine.

Uz pisanje, radio je kao novinar, pozorišni, likovni i muzički kritičar. Mnogo je putovao, a od 1937. boravio je u Kaliforniji. Svoje pjesme je pisao u jakim pesimističkim tonovima, protestujući protiv životne besmislenosti i obavijajući se mističnom aurom.

Halucinogene droge

Pri kraju života Haksli je uživao halucinogene droge i opisivao njihov učinak. Svoja iskustva s drogama, koja je pomno pratio tako što je bilježio doživljaje i snimao razgovore pod opijatima na diktafon, objavio je u knjizi “Vrata percepcije” (1954.) i eseju “Raj i pakao” (1956.).

Na samrtnoj postelji zatražio je 100 mikrograma LSD-a te je sljedećeg jutra, 22. novembra 1963., preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.