HANTER BAJDEN

Sin američkog predsjednika tvrdi da nije kriv za utaju poreza

Republikanci su Hantera godinama optuživali da je iskoristio političku moć svog oca za ličnu korist u svojim poslovima u Ukrajini i Kini

Hanter Bajden. AP

D. R.

27.7.2023

Hanter Bajden (Hunter Biden), sin američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena), izjasnio se danas da nije kriv za utaju poreza nakon što je savezna sutkinja u Delaveru rekla da joj treba više vremena da pregleda predloženu nagodbu sa saveznim tužiteljima prema kojoj bi Bajden izbjegao drugu optužbu za nezakonito posjedovanja oružja.

Rutinsko ročište o izjašnjavanju o krivici neočekivano se pretvorilo u trosatnu raspravu koja je uključivala diskretne pregovore između advokata i oštra pitanja sutkinje okružnog suda SAD Marilen Noreke (Maryellen Noreike).

- Danas ne mogu prihvatiti sporazum o priznanju krivice - rekla je, zamolivši strane da je izvijeste zašto bi ga trebala prihvatiti.

To znači da Hanterovi advokati i tužioci još mogu uvjeriti Noreiku da odobri ispregovaranu nagodbu ili da je promijeni na način koji bi joj bio prihvatljiv. Hanter Bajden nije platio porez na prihod veći od 1,5 miliona dolara u 2017. i 2018. i duguje više od 100.000 dolara, tvrde tužioci.

U odvojenom slučaju optužen je za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja i korištenje kontroliranih supstanci bez izdanog recepta. Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pijer (Karine Jeane-Pierre) rekla je da predsjednik podržava svog sina.

- Hanter Bajden je privatni građanin i ovo je njegova lična stvar - dodala je.

Republikanci su Hantera godinama optuživali da je iskoristio političku moć svog oca za ličnu korist u svojim poslovima u Ukrajini i Kini. Istraga koju je proveo američki državni advokat Dejvid Vejs (David Weiss), kojeg je Tramp imenovao, nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli te tvrdnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.