POVUČEN DEKRETOM

Makedonski ambasador u Japanu optužen za seksualno uznemiravanje

Skandal se dogodio nakon što su ga prijavile dvije žene koje su sa njim radile u ambasadi u Tokiju

Ambasador Goran Čekov. Facebook

H. J. I.

29.7.2023

Ambasador Goran Čekov dekretom je povučen iz ambasade Sjeverne Makedonije u Tokiju u Japanu, nakon optužbi za seksualno uznemiravanje.

Ministarstvo vanjskih poslova utvrdilo je da je prekršio pravila rada diplomatskog predstavnika i službenika Ministarstva vanjskih poslova, te je dobio rok od pet dana da otputuje iz Tokija radi odjave službenog stana i organizovanja prevoza. Skandal se dogodio nakon što su ga prijavile dvije žene koje su sa njim radile u ambasadi u Tokiju.

Ponižavajuće i nepristojno ponašanje

Antonio Milošoski je prije mjesec dana objavio detalje skandala sa pritužbama na mobing i seksualno uznemiravanje koje su podnijeli makedonski diplomata i japanski državljanin koji je povremeno radio na kulturnim projektima u makedonskoj ambasadi, piše Kurir.mk.

- Prije više od 10 mjeseci, Ambasada je primila dvije ozbiljne žalbe od strane dvije žene. Jedna je zaposlena u ambasadi u Tokiju, a druga od japanske državljanke koja je imala privremene projekte u makedonskoj ambasadi u Tokiju. Obje žalbe odnose se na ponižavajuće, nepristojno i neprofesionalno ponašanje ambasadora prema makedonskoj državljanki, dok optužbe japanske državljanke, nažalost, idu u pravcu seksualnog uznemiravanja. Naš apel bi bio da se svaka od ovih peticija ozbiljno razmotri, da se ne odugovlači, da se pažljivo i striktno procenjuju, ali bi najbolje bilo da se ambasador opozove - rekao je Milošoski.

Karijerni diplomata

Ambasador Čekov je karijerni diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) od 1996. godine. Služio je u misiji NATO-a u Briselu od 2003. do 2007. godine, od 2010. do 2014. godine u Ambasadi u Oslu, Norveška, a 2019. godine bio je v.d. Šef misije NATO-a u Briselu.

Čekov je drugi makedonski ambasador u Japanu, prva je bila Andrijana Cvetković. Čekov je prije dvije godine zvanično stupio na funkciju opunomoćenog ambasadora Republike Makedonije u Japanu. Osmani je 13. marta predao akreditivno pismo Čekovu, koji je bio dio druge grupe imenovanih ambasadora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.