PREDSJEDNIČKA UTRKA

Šok za Bajdena: Republikanci spremaju opoziv?

Istrage teoretski mogu vrlo značajno utjecati na ishode njihovih kampanja

Tramp i Bajden suočavaju se s istragama. UK NEWS

Z. K.

1.8.2023

Oba vodeća kandidata u američkoj predsjedničkoj utrci 2024., Donald Tramp (Trump) i Džo Bajden (Joe Biden), suočavaju se s istragama koje teoretski mogu vrlo značajno utjecati na ishode njihovih kampanja. 

U taboru Republikanaca čini se kako više istraga i već pokrenutih tužbi ne smetaju previše Trampu da s 54-postotnom podrškom dominira predizborima na razini stranke, ali je nejasno da li će uz pokrenute procese uopće biti u poziciji da završi kampanju.

Rezultata kongresne istrage

S druge strane, sve je više pitanja kako će na popularnost Džo Bajdena utjecati problemi s kojima se suočava njegov sin, Hanter (Hunter). U ovom trenutku desničarski američki mediji likuju zbog rezultata kongresne istrage o Hanteru Bajdenu, dok tradicionalni pobornici Demokrata (npr. New York Times) tumače kako to što je Džo Bajden evidentno lagao da se nije sastajao s poslovnim partnerima sina Hanter zapravo nevažno jer su – pričali o vremenu.

Dojam je da je Džo Bajden u političkoj nevolji jer je nejasno kako će birači reagirati na pojačane sumnje da je njegov sin financijski eksploatirao njegovu svojedobnu poziciju potpredsjednika te se od njega mora distancirati. Nezgodna je to situacija u kojoj prosječni Amerikanac prati kako se američki predsjednik distancira od lika i djela vlastitog sina, iako se počinje činiti da nije niti on baš, što se kaže, niti luk jeo niti luk mirisao.

- Predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer (James Comer) rekao je da je Devon Arčer (Archer) potvrdio u svom pojavljivanju u ponedjeljak da je predsjednik Bajden „lagao američkom narodu kada je rekao da nije imao saznanja o poslovima svog sina i da nije bio umiješan“.

Komerovi komentari dolaze nakon što je Arčer, bivši poslovni saradnik i dugogodišnji prijatelj Hantera Bajdena, satima sjedio pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma na saslušanju iza zatvorenih vrata u ponedjeljak - naglašava Fox News.

Suočen s pritiskom

Također Fox News dodaje kako je Arčer rekao da je Hanter stavio svog oca, tadašnjeg potpredsjednika Džo Bajdena, na spikerfon dok se sastajao s poslovnim partnerima najmanje 20 puta. Arčer je opisao kako je Džo Bajden pozvan na telefon da proda „brend“. Džo Bajden bio je „brend“ koji je njegov sin prodavao širom svijeta kako bi obogatio porodicu Bajden.

- Kada je Džo Bajden bio potpredsjednik SAD pridružio se večerama Hantera sa svojim stranim poslovnim saradnicima lično ili putem zvučnika više od 20 puta. Kada je vlasnik Burisme bio suočen s pritiskom ukrajinskog tužitelja koji je istraživao kompaniju zbog korupcije, Arčer je posvjedočio da su rukovoditelji Burisme tražili od Hantera da „nazove D.C.“ nakon sastanka upravnog odbora Burisme u Dubaiju – kazao je Komer.

Ovakvo svjedočenje u interpretaciji Fox Newsa izrazito je nezgodno za Bajdena zbog poslova Hantera Bajdena ne samo u Ukrajini, nego i u Kini, tj. državama na kojima je upravo fokus američkih vanjskopolitičkih i obavještajnih akcija SAD.

New York Times pak u svojem izvještaju o kongresnom saslušanju partnera Hantera Bajdena prepoznaje potpuno drugačije naglaske nego Fox News.

- Svjedok je bio vrlo, vrlo dosljedan da niti jedan od tih razgovora nikada nije imao veze s bilo kakvim poslovnim poslovima ili transakcijama - rekao je predstavnik Dan Goldman, demokrat iz Njujorka i član Nadzornog odbora koji je učestvovao u intervjuu.

-Bili su to čisto ono što je on nazivao neobaveznim razgovorom. Transkript intervjua nije odmah objavljen. Kongresni transkripti obično prolaze proces pregleda prije nego što se dovrše. Predstavnik Džimi Raskin (Jamie) iz Merilanda, vodeći demokrat u komisiji, rekao je da je Arčer posvjedočio da je Bajden često razgovarao sa svojim sinom nakon prerane smrti njegovog brata, Bau Bajdena (Beau), 2015. te da predsjednika Bajden nikada nisu pitali da, niti je poduzeo bilo kakve službene radnje u vezi s poslovnim interesima Hantera.

Anonimni doušnik

Arčer je također rekao da nema saznanja o neprovjerenim navodima anonimnog doušnika da su predsjednik Bajden i Hanter primili milione dolara mita, potkopavajući tvrdnju koju su razglasili republikanci.

Ovo su poprilično čvrste teze s obzirom da se ispostavilo kako je Džo Bajden doista lagao o susretima s partnerima sina Hantera, a na Fox Newsu pak dižu atmosferu progona Bajdenovih najavljujući nove dokaze: „Komer je rekao da će Povjerenstvo Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost nastaviti pratiti trag novca Bajdenovih i intervjuirati svjedoke kako bi se utvrdilo jesu li strani akteri ciljali Bajdene, je li predsjednik Bajden kompromitiran i korumpiran, a naša nacionalna sigurnost ugrožena…

Arčer, koji je bio član odbora ukrajinske kompanije za prirodni plin Burisma Holdings zajedno s Hanterom početkom 2014., rekao je zakonodavcima da je vrijednost dodavanja Hantera u odbor bila izgradnja brenda kompanije. Arčer je, prema Komeru, potvrdio da je tadašnji potpredsjednik Džo Bajden bio brend.

Arčer je također posvjedočio da bi Burisma propala da „brend“ nije vezan za nju. Arčer je rekao da vjeruje da su Hanter Bajden u upravnom odboru i „brend Bajden“ pridonijeli dugovječnosti Burisme, prema Komerovom uredu, te sugerirao da bi ljudi bili zastrašeni da se legalno petljaju s Burismom zbog brenda Bajden.

Ako Fox Newsu nisu spremni radikalno fabricirati činjenice iz kongresnih istraga, sljedeći dio njihovog izvještaja mogao bi biti vrlo štetan za Bidene i Demokrate:

U međuvremenu, Arčer je svjedočio o interakciji u decembru 2015., koja je uključivala izvršnog direktora Burisme Mikolu Zločevskog (Mykol Zlochevski) i Vadima Pozarskog (Vadym Pozharski) — izvršnog direktora kompanije. Arčer je rekao da su Zlochevsky i Pozharski vršili stalni pritisak na Hantera da dobije pomoć od D.C. u smjeni ukrajinskog tužitelja Viktora Šokina. Šokin je istraživao Burismu zbog korupcije.

Prema izvoru, Arčer je svjedočio da su 4. decembra 2015. Hanter, Zlochevsky i Pozharski „nazvali D.C.“. Arčer je svjedočio da su se Bajden, Zločevski i Pozarski odmaknuli kako bi obavili poziv. Nije jasno jesu li Hanter i čelnici Burisme razgovarali izravno s Džo Bajdenom o tome. U to je vrijeme, međutim, Džo Bajden bio zadužen za američko-ukrajinsku politiku za Obaminu administraciju.

Izvor je rekao da je Arčer svjedočio da je samo nekoliko dana kasnije, 9. decembra 2015., Džo Bajden otputovao u Ukrajinu i održao govor. Bajden je tokom govora rekao da vlada treba popraviti ukrajinsko tužilaštvo.

Samo dio priče

Fox News ponavlja tezu kako je jedna od istraga FBI-a pokazala da su Džo i Hanter Bajden prisilili Zločevskog da im plati milione dolara kako bi mu pomogli riješiti se Šokina. Ovo je samo dio priče o dinastiji Bajden. Poznato je da je Bajden tokom kampanje 2020. tvrdio da niko iz njegove porodice nije primio novac iz Kine, ali se ispostavilo da su Hanter i njegovi partneri naplatili milione.

Čak i je i New York Times u svom izvještaju primijetio da glasnogovornica Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, nije tako tvrda u demantiranju tvrdnji da se aktualni predsjednik sastajao s poslovnim partnerima sina Hantera niti je s njima vodio razgovore o poslovima nego ustraje samo na tezi kako predsjednik nikada nije „imao biznis sa svojim sinom“.

Znači li to u osnovi da nisu imali zajedno registriranu kompaniju ili da doista nije imao nikakvog posla sa sinovljevim partnerima? Republikanci najavljuju Bajdenov impeachment, što su, s obzirom na većinu u Kongresu, spremni odraditi vrlo agresivno te podsjećaju kako su impeachmenti protiv Niksona (Nixon) i Klintona (Clinton) pokretani jer se utvrdilo da su obojica lagali.

Hanter Bajden nalazi se i u vrlo neugodnoj situaciji zbog toga jer je utvrđeno da nije platio oko 100.000 dolara poreza. Nagodio se s tužilaštvom ali se sutkinja u tom slučaju iznenadila uvjetima nagodbe te je konstatirala kako je ne može prihvatiti. Hanter u sukobu je sa zakonom i zbog toga jer je kupio pištolj, iako kao registrirani i liječeni ovisnik na to nije imao pravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.