ZASTRAŠUJUĆI PODACI

Više od milion žena nestalo u Indiji u samo tri godine

Više od 1,3 miliona žena u Indiji nestalo je između 2019. i 2021. godine

Razlog nestanak su porodični sukobi, prodaja za brak. AP

E. A.

1.8.2023

Indijski Nacionalni ured za kriminalističku evidenciju prikupio je podatke koji pokazuju da je više od milion odraslih žena i više od 250.000 djevojaka mlađih od 18 godina nestalo u razdoblju od tri godine.

Više od 1,3 miliona žena u Indiji nestalo je između 2019. i 2021., prema novoobjavljenim podacima indijskog državnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najveći broj nestanaka

Najveći broj nestanaka bio je u državi Madhja Pradeš, gdje je gotovo 198.000 žena i djevojaka prijavljeno kao nestalo u tri godine, a Zapadni Bengal je odmah iza njih s gotovo 193.000 slučajeva, pokazuju podaci NCRB-a.

Nestanak žena je nacionalni problem u Indiji, jer je čak i u glavnom gradu New Dehliju nestalo više od 60.000 žena i 20.000 mladih djevojaka u istom vremenskom razdoblju. Samo u 2021. nestalo ih je gotovo pola miliona.

Najistaknutiji razlozi

Uzroci koji su navedeni u vezi s golemim brojem nestalih žena bili su trgovina radi prisilnog braka, kućanski rad, seksualno iskorištavanje i dječji rad. NRCB je također naveo "mentalne bolesti, pogrešnu komunikaciju, nezgode, obiteljsko nasilje i žrtve zločina" kao najistaknutije razloge nestanka žena u najvećoj zemlji svijeta.

- Neki mladi ljudi bježe od kuće zbog nepodnošljivih uvjeta zlostavljanja i maltretiranja - istakao je NCRB u svom izvještaju.

Indijska vlada uvela je mjere za borbu protiv raširenih zločina protiv žena, poput uvođenja telefonske linije za žene koje su žrtve takvih zločina 2012. i pokretanja nacionalne baze podataka o seksualnim prijestupnicima 2018.

Aktivisti za prava žena u Indiji , međutim, tvrde da postojeće mjere nisu dovoljne.

- Vladine mjere ne bave se mrežom trgovine ljudima velikih razmjera. Ove ideje mogu poslužiti samo pojedincima koji su u poziciji da se žale. To je hroničan problem. Nikada nije postojala politika po pitanju nestanaka - rekla je za The National Kavita Krishnan, aktivistica za ženska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.