HILJADE SPASILACA

Kina intenzivirala spasilačke napore nakon istorijskih poplava južno od Pekinga

Grad također graniči s Pekingom

Poslati spasioci. Twitter

FENA

2.8.2023

Kina je u srijedu poslala hiljade spasilaca u Zhuozhou, poplavljeni grad od više od 600.000 stanovnika jugozapadno od Pekinga, dok su ostaci tajfuna Doksuri nastavili da izazivaju pustoš u dijelovima grada koji je dvostruko veći od Pariza.

Zhuozhou se nalazi u provinciji Hebei, koja je podnijela najveći teret najtežih oluja koje su pogodile sjevernu Kinu u posljednjih deset godina, pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi.

Grad također graniči s Pekingom, koji je od subote do srijede bio potopljen s najviše zabilježenih padavina u posljednjih 140 godina, pokazuju zvanični podaci.

Vlasti u Hebeiju proglasile su vanredno stanje jer su padavine u prosjeku iznosile 355 mm od subote, najveće barem od jula 2012. Više od 134.000 stanovnika Zhuozhoua je pogođeno, a više od šestine stanovništva grada je evakuirano.

Na ušću nekoliko rijeka, Zhuozhou je jedan od najteže pogođenih gradova u Hebeiju jer su poplavne vode migrirale nizvodno, prema državnim medijima, plaveći stambena područja koja su dvostruko veća od francuske prijestolnice i zahvatajući 650 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Lokalni biro za javnu sigurnost saopćio je u utorak da se grad suočio s nestašicom vode i djelomičnim nestankom struje, dodajući da su mu hitno potrebni splavovi, prsluci za spašavanje i potrepštine za hitne slučajeve. Stanovnici su rekli da je voda porasla čak četiri metra.

Oko 9.000 spasilaca poslano je u Zhuozhou, a više spasilačkih timova je stiglo iz susjednih pokrajina Henan i Shanxi, javila je državna televizija CCTV.

Satelitski snimak napravljen u utorak pokazao je Zhuozhou okružen poplavnim vodama s tri strane. Novine Global Times javile su da je velika količina vode tekla iz Pekinga u tri rijeke oko Zhuozhoua.

Brojni stanovnici Zhuozhoua javili su se na društvene mreže kako bi se požalili koliko dugo traju napori za spašavanje i oporavak.

- Preuzimamo ispuštanje vode iz Pekinga, tako da bi nam trebali pružiti spas i opremu, ali ništa nije bilo - objavio je korisnik na popularnom kineskom mikroblogu Weibo.

Poplave su pogodile i skladišta u gradu, logističkom čvorištu. Vlasti Hebeija saopćile su da su u srijedu otvorile još jedno područje za uklanjanje poplava u rijeci Yongding kako bi pomogle u ublažavanju poplava.

BooksChina.com, internetska knjižara, objavila je na svom WeChat nalogu u utorak navečer da njihovo osoblje čeka spasilačke radnike na četvrtom spratu njihovog poplavljenog skladišta u kome je pohranjeno više od četiri miliona knjiga.

Kako poplavne vode teku na jug, vlasti u gradu Gaobeidian evakuirale su 113.000 stanovnika, kao i otvorile rezervoare za hvatanje viška vode, prenosi Xinhua.

U Japanu je tajfun pogodio i njegovu jugozapadnu prefekturu Okinawa. Očekuje se da će oluja skrenuti na zapad u Istočnom kineskom moru, ali zatim okrenuti na sjeveroistok, potencijalno prema trećem najvećem japanskom otoku Kyushu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.