NOVI SLUČAJEVI

Na jugoistoku SAD broj slučajeva gube se više nego udvostručio u zadnjih deset godina

Lepra je danas visoko izlječiva bolest

Pojava gube. Dreamstime

A. O.

4.8.2023

U južnim dijelovima SAD-a od 2000. godine raste učestalost lepre ili gube, odnosno stope novih slučajeva. Broj prijavljenih zaraza se na tom području više nego udvostručio tokom prošlog desetljeća, navodi CNN pozivajući se na istraživanje časopisa Science Alert.

Navodi se slučaj 54-godišnjeg muškarca s Floride, koji nije imao faktore rizika, a nedavno mu je dijagnosticirana lepra. Ljekari upozoravaju da bi jugoistočni dio SAD-a mogao postati novo žarište ove bolesti.

Infektivna bolest

Lepra, guba ili Hansenova bolest je infektivna bolest poznata od drevnih vremena, kada je bila zdravstveni problem u Kini i Indiji.

Uzrok lepre su bakterije Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis. Prvu je otkrio 1873. Gerhard Armauer Hansen. Simptomi su bijele lezije na kojima se ne osjeća bol.

Bakterija napada nerve ruku, nogu i lica. Može uzrokovati sljepoću i oduzeti sposobnost pomicanja ruku i očnih kapaka. Na kraju, dovodi do deformacija koje se često povezuju sa leprom.

Oslabljena je osjetljivost na hladnoću, toplotu i bol, te se rane mogu zagnojiti i inficirati. Vrijeme inkubacije ove bolesti traje od par mjeseci do 40 godina.

Liječenje bolesti

Za liječenje lepre se koristi više antibiotika, od kojih je najpoznatiji dapson. Lepra je iskorijenjena u Evropi, ali zato predstavlja problem u Indiji, Brazilu i Africi.

Lepra je danas visoko izlječiva bolest. Liječenje u ranim stadijima infekcije sprečava invalidnost. Terapija se provodi kombinacijom lijekova u trajanju od 6 do 12 mjeseci te je visoko učinkovita, ima malo nuspojava i nema registrirane rezistencije.

Svake godine se u Sjedinjenim Državama prijavi oko 150 slučajeva lepre. Kod pacijenata u SAD-u su otkriveni jedinstveni sojevi M. leprae, iako je većina zaraženih putovala u zemlje u kojima je lepra prisutna ili endemska.

Ipak, 54-godišnji muškarac, koji je do sada samo živio samo na Floridi, nije nigdje putovao niti je došao u kontakt sa zaraženom osobom. Jedino je naveo da puno vremena provodi u prirodi.

Upozorene zdravstvene službe

Biopsija je potvrdila zarazu leprom te su upozorene javne zdravstvene službe. Izgleda da se muškarac u pitanju, kao i otprilike jedna trećina novih slučajeva lepre dijagnosticiranih u SAD-u između 2015. i 2020. godine, zarazio lokalno.

- Ovaj slučaj pridodaje rastućoj literaturi koja sugerira da centralna Florida predstavlja endemsko mjesto za lepru - navode dermatolozi koji su objavili svoje nalaze u časopisu Emerging Infectious Diseases, te predlažu istraživanje mogućih lokalnih rezervoara ove bakterijske bolesti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.