UŽAS U NEPALU

Zbog monstruozne tradicije umrla 16-godišnja djevojka

Čaupadi se zasniva na vijekovima starom vjerovanju da su žene i djevojke nečiste i nedodirljive tokom menstruacije

Štetna tradicija u Nepalu. Instagram

D. H.

11.8.2023

Šesnaestogodišnja djevojka iz Nepala umrla je od posljedica ilegalne prakse chhaupadi, prema kojoj su žene su menstruacijom prisiljene da borave u kolibama izvan svojih domova.

Pretpostavlja se da je Anita Čand (Chand) iz okruga Baitadi, na zapadu zemlje, koja se graniči s Indijom, umrla u srijedu od ujeda zmije dok je spavala. Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od Čaupadija od 2019. godine, a aktivisti strahuju da je napredak u eliminaciji te prakse narušen, piše "The Guardian".

Čaupadi se zasniva na vijekovima starom vjerovanju da su žene i djevojke nečiste i nedodirljive tokom menstruacije. Nije im dozvoljeno da obavljaju niz aktivnosti, a u nekim slučajevima bivaju protjerani u "periodične kolibe" na vrijeme dok traje menstruacija. Praksa, koja ima veze s hinduizmom, duboko je ukorijenjena u zapadnom Nepalu.

Zabranjeni 2005. godine, Čaupadi je kažnjen sa do tri mjeseca zatvora i novčanom kaznom od 3.000 nepalskih rupija. Policija okruga Baitadi saopćila je da istražuje Anitinu smrt. Njena porodica je poricala da je imala menstruaciju kada je umrla.

- Radimo na okončanju ove prakse, ali još imamo mnogo posla - rekao je Bina Bata (Bhatta), potpredsjednik ruralne općine Pančešvar u Baitadiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.