RACIJA U AUSTRALIJI

Drama na jugu Sidneja: U kući pronašli nuklearne izotope uranija

Stambeni blok u ulici Kelsej ostao je ograđen trakom upozorenja o "opasnoj zoni"

U zaštitnim odijelima izlaze iz kuće. Twitter

Z. K.

17.8.2023

Raciju u jednoj kući na jugu Sidneja izvršile su australske granične snage nakon što su dobile dojavu da su u toj kući pronađeni nuklearni izotopi. Policajci su bili u ulici Kelsej u naselju Arnklifeu i vršili pretres zbog druge dojave kada su otkrili potencijalno opasne materijale.

Sigurnosne mjere

Australski kanal 10 je objavio da su otkriveni izotopi uranijuma, a portparol je rekao da se sve odgovarajuće mjere sigurnosti primjenjuju.

- Ljude u blizini lokacije pozivamo da slijede sve upute hitnih službi - rekao je glasnogovornik u saopćenju.

Stambeni blok u ulici Kelsej ostao je ograđen trakom upozorenja o "opasnoj zoni" u četvrtak popodne, a službenici graničnih snaga bili su unutar imanja. Komšije su rekle da ostaju u neizvjesnosti o detaljima operacije, uključujući da li su pronađeni radioaktivni materijali.

Nije potvrđeno

Naser (Nasser), koji živi dvije kuće niže od imanja gdje je racija, rekao je da su hitne službe ogradile ulicu rano ujutro te da stanovnicima rečeno da trebaju ostati u kućama ili napustiti ovo područje.

- Vidjeti granične snage i momke koji izlaze u zaštitnim odijelima pomalo je zastrašujuće. Ne znate šta se dešava i policija vam ništa ne govori. Niko ništa nije rekao. Ali pretpostavljam da je ozbiljno kada blokirate ulicu i govorite stanovnicima da napuste svoje kuće - rekao je.

Granične snage nisu potvrdile prisustvo radioaktivnog materijala, ali su potvrdile da su izvršile pretres danas uz podršku službi za hitne slučajeve Novog Južnog Velsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.