BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Donald Tramp najavio: Ići ću u Atalantu u četvrtak da me uhapse

Rok za predaju optuženika je petak do 12 sati po istočnom vremenu

Tramp će biti pušten iz pritvora. AP

Z. K.

22.8.2023

Donald Tramp (Trump) bivši predsjednik SAD-a najavio da će se predati vlastima u Džordžiji u četvrtak kako bi se suočio s optužbama u slučaju koji ga tereti za nezakonito planiranje da poništi svoj izborni poraz 2020. godine.

Sudski dokumenti

- Možete li vjerovati? Ići ću u Atalantu u četvrtak da me uhapse - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon što je u sudskim dokumentima objavljeno da je njegova garancija određena na 200.000 dolara.

Ured šerifa okruga Fultona rekao je u saopćenju za javnost u ponedjeljak poslijepodne da će kada se Tramp preda doći do "čvrstog zatvaranja" područja oko glavnog okružnog zatvora.

U sudskom dokumentu objavljenom na internetu u ponedjeljak, iznosi garancije za 13 optužbi protiv bivšeg predsjednika kretali su se od 10.000 dolara, za tačke koje uključuju zločinačku zavjeru i podnošenje lažnih dokumenata, do 80.000 dolara za kršenje zakona Georgia Rico, koji se često koristi protiv organizovanog kriminala.

Uvjeti su uključivali zabranu "djelovanja u cilju zastrašivanja bilo koje osobe za koju se zna da je ... suoptuženik ili svjedok u ovom slučaju", uključujući "objave na društvenim medijima".

Vlasti u Džordžiji istražuju prijetnje upućene velikim porotnicima. U dokumentu o garanciji također stoji da Trump "neće komunicirati ni na koji način,direktno ili indirektno o činjenicama ovog slučaja s bilo kojom osobom za koju zna da je suoptuženik u ovom slučaju, osim putem svog advokata.

Tužiteljica okruga Fultona Fani Vilis (Willis) postavila je rok do petka u podne za Trampa i njegovih 18 suoptuženika da se predaju kako bi bili pritvoreni. Tužiteljica je predložila da saslušanja optuženih uslijede tokom sedmice od petog septembra. Rekla je da želi suditi optuženima kolektivno i pokrenuti slučaj u martu sljedeće godine, što bi ga stavilo u žar sezone predsjedničkih nominacija.

Proces evidentiranja

U okrugu Fulton, kada optuženici nisu u pritvoru, njihovi advokati i ured okružnog tužitelja često dogovore iznos garancije prije podizanja optužnice, a sudac to dopusti. Optuženici će uglavnom biti privedeni u zatvor okruga Fulton.

Tokom procesa evidencije obično se fotografiraju i uzimaju otiske prstiju, a zatim daju određene lične podatke. Budući da je Trampova garancija već određena, on će biti pušten iz pritvora nakon što se završi proces evidentiranja.

John Eastman, profesoru prava koji je savjetovao Trampa u njegovom pokušaju da poništi svoj poraz od Džo Bajdena (Joe Biden) 2020., određena je garancija od 100.000 dolara.

Optuženi također uključuju bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Džulijanija (Rudy Giuliani).

Rok za predaju optuženika je petak do 12 sati po istočnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.