NA DANAŠNJI DAN

Rođen Roki Marćano, jedini neporaženi teškaš u historiji boksa

Kao šampion teške kategorije boksovao je 49 mečeva i svaki završio pobjedom, od kojih više od 80 posto nokautom

Roki Marćano. balkanplus.net

1.9.2023

Na današnji dan 1923. godine, rođen je američki bokser italijanskog porijekla Roki Marćano (Rocky Marciano), koji je postao slavan po tome što je jedini borac teške kategorije u historiji boksa bez zabilježenog poraza u svojoj profesionalnoj karijeri.

Tokom služenja vojnog roka Marćano je postao reprezentativac kopnene vojske SAD, pobijedivši na Vojnom bokserskom amaterskom turniru 1946. godine. Prvi profesionali nastup imao je 17. marta 1947. godine, kada je pobijedio lokalnog borca Lija Epersona (Lee Epperson) u tri runde.

Titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji osvojio je 1952. godine, pobjedom nad američkim bokserom Džoom Volkotom (Joe Walcott). U periodu dok je bio šampion teške kategorije boksovao je 49 mečeva i svaki završio pobjedom, od kojih je više od 80 posto bilo nokautom. Marćano se iz ringa povukao nepobijeđen 1956. godine.

Film o legendama boksa

Godine 1961., Roki počinje snimati za televiziju, a prvi nastup bio je u tv-seriji “Combat”, u epizodi "Maskarada". Iste godine je predvodio sedmičnu TV emisiju o boksu. Pred kraj jula 1969., učestvovao je u snimanju filma “The Superfight: Marciano vs. Ali”, koji je bio napravljen na osnovu kompjuterske simulacije fiktivnog meča između Marćana i Muhameda Alija (Mohammed), prema statistikama koje su oba borca imala u vrhuncu svojih karijera.

Film je prvi put prikazan putem televizije četiri mjeseca nakon pogibije Rokija Marćana u avionskoj nesreći. Zanimljivo je da je film imao dva završetka: jedan u kojem je pobijedio Marćano, a drugi u kojem je pobijedio Ali. 

Drugi svjetski rat. novum.ba

Napadom Njemačke na Poljsku počeo Drugi svjetski rat

Godine 1939., napadom Njemačke na Poljsku na poluotoku Westerplatte, u 4:42 sata ujutro počeo je Drugi svjetski rat, međunarodni oružani sukob koji je vođen na trima kontinentima i na svim svjetskim okeanima, a u njemu su učestvovale gotovo sve države koje su tada postojale.

Dva dana nakon njemačkog napada, Njemačkoj su rat objavile Francuska i Britanija, čime je rat i formalno dobio karakter svjetskog. Iako su objavile rat Njemačkoj i obećale pomoć Poljskoj, britanska i francuska pomoć Poljskoj nikada nije stigla, pa su se Poljaci osjećali izdanima. Stvarni rat Njemačke s Francuskom počeo je tek u maju 1940., a s Velikom Britanijom u julu iste godine. Do 22. juna 1941. godine Sovjetski Savez je bio saveznik Hitlerovoj Njemačkoj, ali je toga dana Njemačka iznenada napala i Sovjetski Savez. Uz Njemačku su na fašističkoj strani bili Italija i Japan, nakon čijeg su se napada na Pearl Harbor, 7. decembra 1941. godine, Sjedinjene Američke Države uključile u rat, koji je tada zahvatio gotovo čitav svijet.

Početkom 1943., Italija je bila prisiljena na kapitulaciju, dok se Njemačka opirala sve do 7. maja 1945., kada je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju, a Japan se predao 15. avgusta 1945. godine.

Broj stradalih ljudi u Drugom svjetskom ratu procijenjen je na približno 55 miliona, što ga čini jednom od najvećih svjetskih katastrofa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.