NA DANAŠNJI DAN

Rođen slavni američki atletičar Džesi Ovens

Na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine, osvojio je četiri zlatne medalje

Džesi Ovens. olimpijskimuzej.rs

12.9.2023

Na današnji dan 1913. godine, rođen je Džesi Ovens (Jesse Owens), slavni američki atletičar, legendaran po svom četverostrukom trijumfu na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine.

Prekretnica u njegovoj sportskoj karijeri i ulazak u sportsku historiju desili su se 25. maja 1935., na atletskom mitingu u En Arboru, u Mičigenu, kada je izjednačio svjetski rekord na 100 jardi (91 m), te postavio nove svjetske rekorde u skoku u dalj, na 220 jardi (201 m), kao i na 220 jardi s preponama. Ono što je uz to fascinirajuće jeste da je sve postigao u roku od 70 minuta.

Na Olimpijskim igrama u Berlinu, 1936. godine, Džesi je osvojio četiri zlatne medalje: na 100 metara, skok u dalj, na 200 metara, te, kao član američke štafete na 4 x 100 metara.

Drugi svjetski rat je zaustavio Džesija da ponovi olimpijske uspjehe, jer nisu održane Igre u Helsinkiju, 1940., niti one 1944. koje su trebale biti u Londonu.

Nenadmašen 48 godina

Džesijev podvig ostao je nenadmašen 48 godina, sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu, gdje je isti uspjeh postigao njegov nasljednik Karl Luis (Carl Lewis).

Svoju popularnost Džesi je iskoristio da bi, nakon napuštanja atletske staze, dobio posao DJ-a u jazz klubu u Čikagu.

Godine 1976., tadašnji predsjednik SAD Ford dodijelio mu je odlikovanje "Presidential Medal of Freedom", a kasniji predsjednik Džordž Buš (George Bush) ga je posmrtno 1990. godine, odlikovao medaljom "Congressional Gold Medal".

Ovens je preminuo u 67. godini, od raka pluća, 31. marta 1980. godine.

Simo Matavulj. edenbooks.rs

Rođen književnik Simo Matavulj

Godine 1852., u Šibeniku je rođen književnik Simo Matavulj. Njegova najpoznatija djela su roman “Bakonja fra Brne” i pripovijetka “Pilipenda”. Bio je član Srpske kraljevske akademije.

U rodnom Šibeniku Simo je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju, a u Zadru učiteljsku školu, nakon čega je kao učitelj radio u raznim dalmatinskim selima te bio nastavnik Srpske pomorske zakladne škole u Srbini kod Herceg Novog. Od 1881. godine boravio je u Crnoj Gori, gdje je radio kao nastavnik gimnazije, nadzornik škola, urednik službenih novina i nastavnik kneževe djece, odakle je, 1887., otišao u Zaječar, a potom u Beograd, radeći kao nastavnik gimnazije i činovnik presbiroa.

Matavulj je napisao sedamdesetak pripovijetki i novela, objavljenih u zbirkama: „Iz Crne Gore i Primorja“, „Iz primorskog života“, „Iz beogradskog života“, „Iz raznijeh krajeva“, „S mora i s planine“, „Sa Jadrana“, „Primorska obličja“, „Beogradske priče“, „Život i nemirne duše“, te dva romana: „Uskok“ i “Bakonja fra Brne”. Osim toga, ostavio je dvije drame, nekoliko svezaka putopisa, uspomena i književnih članaka razne sadržine, a najznačajnije djelo iz te oblasti mu je „Bilješke jednog pisca“, što je, ustvari, jedna vrsta autobiografije.

Preminuo je u Beogradu 20. februara 1908. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.