REAKCIJE

Turska: Azerbejdžan je prisiljen djelovati

Vjerujemo da je nastavak sveobuhvatnih razgovora između Azerbajdžana i Armenije jedini način za postizanje mira, navelo je tursko ministarstvo

Sukoba u Nagorno-Karabahu. JAM news

Z. K.

19.9.2023

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Azerbejdžan bio prisiljen poduzeti mjere na svom suverenom teritoriju u Nargorno-Karabahu nakon što njegova zabrinutost nije ublažena nakon sukoba s Armenijom u regiji 2020. godine.

Suvereni teritorij

- Kao rezultat svoje opravdane i legitimne zabrinutosti oko situacije na terenu, koju je više puta izrazio, a koja se nije ublažila u gotovo tri od kraja Drugog karabaškog rata, Azerbajdžan je bio prisiljen poduzeti mjere koje smatra potrebnima na svom suverenom teritoriju - navodi se u saopćenju ministarstva.

- Vjerujemo da je nastavak sveobuhvatnih razgovora između Azerbejdžana i Armenije, koji su se do danas pedantno vodili, na način usmjeren na rezultate, jedini način za postizanje mira, sigurnosti, prosperiteta i trajne stabilnosti u regiji - navelo je tursko ministarstvo.

Razgovarano o događaju

Ministarstvo je također saopćilo da su ministri vanjskih poslova Turske i Azerbejdžana razgovarali o razvoju događaja u regiji na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.