TURSKI LIDER

Erdoan na sjednici GS UN-a: Ksenofobija, rasizam i islamofobija na neprihvatljivom nivou

Populistički političari u mnogim zemljama i dalje se igraju vatrom podstičući ove opasne trendove, rekao je Erdoan

Erdoan: Borba protiv islamofobije. Anadolija

Anadolija

19.9.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su nivoi rasizma, ksenofobije i islamofobije dosegnuli opasnu tačku prijeloma, javlja Anadolija.

- Rasizam, ksenofobija i islamofobija, koji se šire poput virusa posebno u razvijenim zemljama, dostigli su nepodnošljiv nivo“, rekao je Erdoan u svom obraćanju na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Nova kriza

Erdoan je upozorio da su znaci ksenofobije, rasizma i islamofobije koji prerastaju u novu krizu dostigli alarmantne razmjere u prošloj godini. Navodeći da govor mržnje, polarizacija i diskriminacija nedužnih ljudi vrijeđaju javnu savjest u svim krajevima svijeta, turski lider je kazao da se populistički političari u mnogim zemljama i dalje igraju vatrom podstičući ove opasne trendove.

- Mentalitet koji podstiče gnusne napade na časni Kur'an u Evropi, dopuštajući ih pod krinkom slobode izražavanja, zapravo zamračuje njenu vlastitu budućnost - rekao je Erdoan.

On je naglasio da će Turska nastaviti podržavati inicijative za borbu protiv islamofobije na svim platformama, posebno na platformama UN-a, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Organizacije islamske saradnje (OIC).

Erdoan je također pozvao svjetske lidere, za koje je rekao da odbacuju takve napade na svete vrijednosti, da podrže borbu Turske.

Turski predsjednik je dalje kazao da njegova zemlja očekuje da Evropska unija (EU) ispuni svoje dugo zanemarene obaveze prema Ankari.

- Sve složenija priroda regionalnih i globalnih izazova ukazuje na to da postoji potreba, sada više nego ikad, da se unaprijede odnosi Turske i Evropske unije na zdravim osnovama - rekao je Erdoan.

Oštro upozorio međunarodnu zajednicu

On je dodao da se prvenstveno mora okončati ambivalentni stav EU-a prema Turskoj.

Turski predsjednik oštro je upozorio međunarodnu zajednicu na potencijalne posljedice u slučaju bilo kakve vojne intervencije u Nigeru, naglašavajući rizik od dublje nestabilnosti za tu naciju i cijeli region Sahela.

Erdoan je naglasio da se Sahel suočava s ozbiljnim političkim, ekonomskim, socijalnim i sigurnosnim izazovima.

- Svaka vojna intervencija u Nigeru rizikuje da ovu zemlju i cijeli region gurne u dublju nestabilnost. Nadamo se da će Niger, koji je prolazi kroz težak period izazova, postići ustavni poredak i demokratsku upravu što je prije moguće - kazao je Erdoan.

Karabah je teritorij Azerbejdžana

Komentirajući posljednja dešavanja u Karabahu i azerbejdžansku antiterorističku operaciju s ciljem uspostave ustavnog poretka, Erdogan je jasno poručio da je Karabah teritorij Azerbejdžana, te da nametanje bilo kakvog drugog statusa tom regionu nikada neće biti prihvaćeno.

- Mi smo od početka podržavali pregovarački proces između Azerbejdžana i Jermenije. Međutim, vidimo da Jermenija nije u potpunosti iskoristila ovu istorijsku priliku - rekao je Erdoan.

On je dodao da Turska očekuje da će Aermenija ispuniti svoje obaveze, posebno one koje se odnose na otvaranje koridora Zangezur, ključnog planiranog nesmetanog puta kroz jermensku teritoriju koji povezuje Azerbejdžan sa eksklavom Nahičivan.

Dodao je da bi sada primarni cilj trebao biti miran suživot svih, uključujući i Armene, na teritoriji Azerbejdžana.

- Turska podržava korake Azerbejdžana za očuvanje njegovog teritorijalnog integriteta - rekao je Erdoan.

Hitno potrebna reforma institucija Vijeća sigurnosti UN-a

Pozdravljajući „novu agendu za mir“ šefa UN-a Guteresa (Guterres), Erdoan je kazao da je Republika Turska pokrenula brojne inicijative za jačanje mira i stabilnosti.

- Vijeće sigurnosti UN-a više nije garant svjetske sigurnosti, već je postalo bojno polje za političke strategije pet zemalja - poručio je Erdoan.

Turski predsjednik je naglasio da je neophodno brzo restrukturirati institucije koje su pod okriljem UN-a odgovorne za uspostavu i zaštitu sigurnosti, mira i dobrobiti svijeta. Erdogan je također kazao da Turska nastavlja i jača napore ka okončanju rusko-ukrajinskog rata diplomatskim putem i dijalogom, na temelju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Komentirajući rat u Siriji i političku i sigurnosnu krizu u Iraku, Erdoan je poručio da Turska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda i da nema aspiracije na bilo čiji teritorij.

- Najveća prijetnja cjelovitosti i političkom jedinstvu Sirije je podrška terorističkim organizacijama koju pružaju sile s interesima u vezi s tom zemljom - kazao je Erdoan.

Dodao je da zemlje koje nastavljaju raditi sa terorističkim organizacijama isključivo za svoje političke i ekonomske interese nemaju pravo žaliti se na terorizam. Dodao je da mu je dosta licemjerstva onih koji za svoje političke ciljeve koriste terorističku organizaciju ISIS i druge terorističke grupe kao paravan.

Trajni mir

O bliskoistočnom konfliktu između Palestine i Izraela je kazao da je trajni mir na Bliskom istoku moguć samo konačnim i mirnim rješenjem problema između dvije države.

- Bez uspostave nezavisne palestinske države na njenoj teritoriji u granicama iz 1967. godine, teško da i Izrael može uspostaviti željeni mir i sigurnost - poručio je Erdoan.

Također je poručio da Turska aktivno podržava proces dijaloga između Srbije i Kosova, kao i da podržava izgradnju trajne stabilnosti na Balkanu.

Erdoan je na kraju govora pozvao međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Turske Republike Sjeverni Kipar i uspostavi diplomatske, političke i ekonomske veze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.