SAOPĆILA RUSIJA

Armenski borci u Nagorno-Karabahu počeli predavati oružje

Do sada su predali šest oklopnih vozila, više od 800 topova, i oko 5.000 jedinica municije

Stigla humanitarna pomoć. AP

Z. K.

23.9.2023

Rusija je saopćila u subotu da su armenski borci u otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah počeli predavati oružje jer je humanitarna pomoć stigla do 120.000 Armenaca koji tvrde da ih je svijet napustio nakon što je Azerbejdžan porazio njihove snage.

Prekid vatre

Armeni iz Karabaha, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, bili su primorani 20. septembra proglasiti prekid vatre nakon munjevite 24-satne vojne ofanzive mnogo jače azerbejdžanske vojske.

- Oružane formacije Karabaha počele su da predaju oružje i vojnu opremu, pod kontrolom ruskih mirovnih snaga - saopćila je Rusija, koja ima oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da su do sada borci predali šest oklopnih vozila, više od 800 topova, i oko 5.000 jedinica municije.

Stiže hrana

Rusija je saopćila da je isporučila više od 50 tona hrane i druge pomoći. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopćio je da je isporučio 28.000 pelena, kao i ćebad i gorivo, i dodao je da će poslati još.

Budućnost Karabaha i njegovih 120.000 etničkih Armena visi o koncu, a Azerbejdžan želi da integriše dugo vremena spornu regiju, ali Armeni tvrde kako se plaše da će biti proganjani i optužuju svijet da ih je napustio. Armeni u Karabahu kazali su Reutersu da su u suštini opkoljeni u regiji, s malo hrane, struje ili goriva i pozvali su velike sile da im pomognu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.