NAKON KRATKOG SUKOBA

Izaslanici Armenije i Azerbejdžana sastaju se u Briselu, Armeni odlaze iz Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan i Armeniju, zajedno sa "teškašima" EU Francuskom i Njemačkom, predstavljat će njihovi savjetnici za nacionalnu sigurnost

Armenci napuštaju Nagorno-Karabah. AP Photo/Vasily Krestyaninov

FENA

26.9.2023

Izaslanici iz Bakua i Jerevana pripremili su se da se sastanu u Briselu na razgovorima u utorak, dok su hiljade izbjeglica pobjegle iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan munjevito zauzeo enklavu većinski nastanjenu etničkim Armenima.

Prošle sedmice, ofanziva snaga Bakua uspostavila je kontrolu Azerbejdžana nad otcijepljenim regionom, prisiljavajući armenske borce da se razoružaju. Sastanak u utorak u Briselu bit će prvi takav susret od ofanzive, ali je planirano da se lideri dvije zemlje sastanu sljedećeg mjeseca.

Simon Morde, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela, predsjedavat će razgovorima, rekla je Mišelova glasnogovornica.

Azerbejdžan i Armeniju, zajedno sa "teškašima" EU Francuskom i Njemačkom, predstavljat će njihovi savjetnici za nacionalnu sigurnost.

Nekoliko dana nakon borbi, prve izbjeglice su stigle u Armeniju u nedjelju i do sada je ušlo 6.650 ljudi, saopćio je u ponedjeljak Jerevan. Novinari AFP-a vidjeli su izbjeglice kako se gomilaju u humanitarno središte postavljeno u lokalnom pozorištu u gradu Gorisu kako bi se registrirali za prijevoz i smještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.