DIREKTOR TESLE I SPACEX-A

Ilon Mask potvrdio dolazak na TEKNOFEST 2024, najveći turski festival vazduhoplovstva i tehnologije

Radujem se prisustvu sljedeće godine, kao i razgovoru o daljim prilikama za ulaganje u Tursku, napisao je Mask

Ilon Mask i Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

29.9.2023

Izvršni direktor kompanije Tesla i SpaceX Ilon Mask (Elon Musk) izjavio je u petak da će sljedeće godine prisustvovati najvećem turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST-u, prenosi Anadolu.

Zahvalivši turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) na pozivu, Ilon Mask je na platformi X napisao:

- Radujem se prisustvu sljedeće godine, kao i razgovoru o daljim prilikama za ulaganje u Tursku. Čestitam svim timovima koji se takmiče na Teknofestu - napisao je Mask, podijelivši video sa događaja.

Sastali se prošle sedmice u Njujorku

Turski predsjednik Erdoan sastao se prošle sedmice u Njujorku sa Maskom, pozvavši ga u Tursku i zatraživši od njega da tamo otvori Teslinu sedmu fabriku.

Sastanak je održan u Turskoj kući, impozantnom neboderu Turkevi na Menhetnu, gdje je Erdoan informirao čelnika Tesle i SpaceX-a Maska o tehnološkim ostvarenjima i napretku koje Turska provodi posljednjih godina.

Erdoan je izjavio da bi se mogućnosti za saradnju sa SpaceX-om mogle kreirati u okviru Turskog svemirskog programa i pozvao je Maska na TEKNOFEST.

Mask je zauzvrat rekao da mnogi turski dobavljači već rade sa Teslom i da je Turska među najvažnijim kandidatima za sljedeću tvornicu.

Letjelica Bayraktar TB2

Kao odgovor na ponudu predsjednika Erdoana o saradnji sa SpaceX-ovom satelitskom uslugom Starlink, kao i u području umjetne inteligencije, Mask je rekao da žele sarađivati s turskim vlastima.

Erdoan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turske u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2, dok je Mask odgovorio rekavši da je svjestan interesa svijeta za bespilotne letjelice Bayraktar.

Treće izdanje TEKNOFEST-a 2023. počelo je u srijedu u turskoj egejskoj provinciji Izmir. Petodnevni festival na aerodromu Cigli uključuje takmičenja, aeromitinge, izložbe i radionice.

Prvo izdanje ove godine održano je na istanbulskom aerodromu Ataturk u maju, a posjetilo ga je 2,2 miliona osoba. Drugi je održan od 30. avgusta do 3. septembra u glavnom gradu Ankari privukavši skoro milion posjetilaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.