DOGAĐAJ TRAJE 179 DANA

U Dohi svečano otvoren Međunarodni sajam hortikulture EXPO 2023.

Na ovom globalnom događaju učestvuje 80 zemlja uz međunarodne organizacije i gradove

Međunarodni sajam hortikulture EXPO 2023. Fena

FENA

3.10.2023

Velikom svečanošću u živopisnom parku Al Bidda, u srcu Dohe, glavnog grada Katara, u ponedjeljak navečer je svečano otvoren veliki Međunarodni sajam hortikulture EXPO 2023., prvi takav na prostorima Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Na ovom globalnom događaju, čiji pokrovitelj je emir Države Katar, sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, učestvuje 80 zemlja, uz međunarodne organizacije i gradove, a cijeli događaj će trajati 179 dana, od 2. oktobra 2023. do 28. marta 2024. godine.

Četiri podteme

Inače, tema EXPO-a 2023. je "Zelena pustinja, bolje okruženje", a izložba će, također, imati i četiri podteme: moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svijest o životnoj sredini i održivost.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Republike Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Djiboutija Ismail Omar Guelleh, predsjednica Ujedinjene Republike Tanzanije Samia Suluhu Hassan, premijer Republike Irak Mohammed Shia' Al Sudani, premijer Republike Jemen Maeen Abdulmalik Saeed i premijer Republike Ruande Edouard Ngirente.

Emir Države Katar Tamim bin Hamad Al-Thani naglasio je kako Država Katar daje poseban prioritet borbi protiv klimatskih promjena, istaknuvši da je razvoj okoliša jedan od četiri stupa na kojima se temelji Nacionalna vizija Katara 2030. Sajam hortikulture u Dohi 2023. upravo je dio tih nastojanja.

Prvi sajam te vrste u Kataru

- Ovo je prvi globalni sajam ovo vrste u Kataru i regiji - rekao je emir Al-Thani, pozdravljajući goste koji su došli iz cijelog svijeta.

Premijer i ministar vanjskih poslova Države Katar sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani naglasio je ovom značajnom prilikom da je Država Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023. u skladu s njezinim obvezama prema održivom razvoju na nacionalnoj i globalnoj razini, pozdravljajući ovaj događaj kao "kvalitativni dodatak raznim inicijativama Katara čiji je cilj osigurati sigurniju i stabilniju budućnost za sve narode diljem svijeta , prenijela je katarska državna agencija QNA.

Visoki gosti obišli su izložbene paviljone Države Katar, Kraljevine Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Države Kuvajt, Sultanata Oman, Republike Turska, Republike Italije i Vijeće za suradnju arapskih država Zaljeva, gdje su se upoznali sa detaljima vezanim za poljoprivredu i hortikulturu.

Više od tri miliona posjetilaca

Zanimljivo je da će se EXPO 2023. održava na površini od 1,7 miliona metara kvadratnih u živopisnom parku Al Bidda u Dohi, a prema očekivanjima organizatora tokom šest mjeseci trajanja Međunarodnog sajma zemlju Zaljeva će posjetiti više od tri miliona ljudi.

Cilj Katara zapravo je okupiti lidere u ovoj oblasti i inovatore kako bi se pokrenuo novi i održivi načini ozelenjivanja pustinje. Dodatno, namjera je da se potaknu inovacije u području hortikulture osvjetljavajući pritom i probleme okoliša, posebno u zemljama s pustinjskom klimom, uz predstavljanje inovativnih rješenja u toj oblasti.

Kako navode organizatori, ovo je izvrsna prilika za stručnjake da saznaju više o najnovijim metodama održive poljoprivrede, kao i inovacijama koje će "olakšati razvoj poljoprivrede i promijeniti način života".

Zelenija životna sredina

Katar, naime, prepoznaje poljoprivredu kao održivo rješenje za globalna pitanja vode, energije i sve izraženije nestašice hrane. Klima, voda i tlo neophodni su resursi, te će ovaj globalni događaj promovirati pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini.

Na EXPO-u Doha 2023. "ideje se spajaju s vještinama za doprinos izgradnji održive budućnosti kroz plodonosnu međunarodnu saradnju", poručeno je.

Prema organizatorima i domaćinima, ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se angažiraju različiti sektori, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog svijeta. Očekuje se da će izložba imati veliki utjecaj i da će ostaviti trajno naslijeđe Kataru, široj regiji i svijetu u cjelini.

Održivi razvoj

Ciljevi EXPO-a Doha 2023. slijede nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da ovu zemlju transformira i učini sposobnom da održi svoj razvoj i osigura visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. Otud je ovo samo jedan od nekoliko progresivnih događaja razvojne prekretnice Katara.

Sada već poznata Hayya kartica omogućit će posjetiteljima prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, jednog od najuspješnijih ikada, da posjete i EXPO 2023. Ova aktivnost implementirat će se u saradnji s Qatar Tourismom tokom šest mjeseci trajanja sajma, saopćeno je iz Ambasade Države Katar u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.