ZA GRADNJU 600 STABALA

Pert odobrio gradnju najvišeg drvenog nebodera na svetu

Planiran "hibridni" neboder biće visok impresivnih 191,2 metra

Unutrašnjost C6 nebodera. Courtesy Grange Development

N. Č.

4.10.2023

Australija bi mogla postati dom najvišeg drvenog zdanja na svijetu, nakon što su vlasti u ovom gradu odobrile planove za izgradnju tornja visine 191,2 metra konstruisanog od masivnog drveta.

Komisija za procjenu zajedničkog razvoja Metro Inner-South (JDAP) u Pertu odobrila prijedlog kompanije Grange Development za neboder, trenutno nazvan C6 zgrada, koji će gotovo dvostruko premašiti postojećeg rekordera.

Toranj od 50 spratova

Prema Grange Development-u, ovaj toranj od 50 spratova će sadržati preko 200 stanova i biti prva stambena zgrada u Zapadnoj Australiji sa negativnim ugljeničnim otiskom.

- Suština C6 je uvijek bila jednostavna.Naša ambicija s C6 je preusmjeriti fokus ka svestranom pristupu klimatskim promjenama -  rekao je direktor Grange Development-a, Džejms Dibl, u saopštenju za medije.

Toranj će koristiti 7.400 kubnih metara drveta od 600 stabala. Osim korišćenja drveta, plan kompanije Grange uključuje i ekološke karakteristike poput krovnog vrta, urbanih farmi i pristupa stanarima 80 potpuno električnih Tesla Model 3 vozila.

Profesor arhitekture Filip Oldfild iz Univerziteta Novog Južnog Velsa izrazio je optimizam povodom sve veće upotrebe drveta u građevinarstvu.

Ekološki gledano dobar projekat

- Iako sam skeptičan u vezi sa tvrdnjom da je toranj negativan po pitanju ugljeničnog otiska, mislim da je ovaj projekat, ekološki gledano, veoma dobar - izjavio je Oldfild.

Prema planu razvoja, 42% predloženog tornja će biti izgrađeno od drveta, dok će stubovi i jezgro biti od armiranog betona.

Ako bude završen, ovaj neboder će nadmašiti najvišu svjetsku zgradu napravljenu od drveno-betonske hibridne konstrukcije, tornjaka Ascent u Milvokiju, Viskonsin, koji ima 25 spratova ili 86 metara. Predložena struktura na Charles Streetu u Južnom Pertu također će biti viša od nadolazećeg drvenog hibridnog Atlassian Headquarters u Sidneju, koji će preuzeti rekord od Ascenta, ali još nije završen.

Slično Atlassianu, predloženi C6 toranj će kombinovati laminirane drvene grede sa čeličnim egzoskeletom kako bi podržao strukturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.