BROJNE REAKCIJE

Kako je svijet reagirao: Neko osuđuje, neko podržava Hamasov napad na Izrael

Napade su osudili Evropska unija, zapadni čelnici i Ukrajina

Hamas ispalio rakete na Izrael. AP

E. Ć.

7.10.2023

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su jutros da su pokrenule sveobuhvatnu operaciju pod nazivom "Aqsa Flood" protiv Izraela, te kako su hiljade raketa ispaljene iz Gaze prema Izraelu, te da su naoružane grupe ušle u naselja u regiji.

UN poziva na prekid nasilja. Napade su osudili Evropska unija, zapadni čelnici i Ukrajina. Rusija i arapski svijet pozivaju na suzdržanost, dok one grupe i države koje su bliske Hamasu podržavanju ovaj napad.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk šokiran je izvještajima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

- Civili ne smiju nikada biti meta napada. Pozivam na trenutačni prekid nasilja i sve strane i ključne zemlje u regiji na deeskalaciju kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće - rekao je Tuerk.

Reakcija Zapada

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da SAD "nedvosmisleno osuđuje" napade palestinske islamističke skupine Hamas na izraelske civile i da čvrsto podržava vladu i narod Izraela, objavio je CNN.

CNN je objavio kako je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Tzačijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu.

Evropska unija i brojne evropske prijestolnice "oštro su osudile" napade u zoru na Izrael i naglasile da Izrael "ima pravo na odbranu".

Moskva je pozvala na "suzdržanost", a Turska na izbjegavanje eskalacije sukoba.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) je osudila napade koje naziva "terorizmom" i ocijenila da se Izrael ima pravo braniti. Istog stava su i šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

- Rusija poziva "palestinsku i izraelsku stranu na trenutačni prekid vatre, na odricanje od nasilja i na potrebnu suzdržanost - izjavila je glasnogovornica ruske diplomatije Marija Zaharova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio "teroristički napad" na Izrael te je poručio kako "ne smije biti sumnje" u to da se zemlja ima pravo braniti.

Napad su osudili i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), britanski premijer Riši Sunak (Rishi), njemačka šefica diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) i službeni Rim.

Napade su oštro osudile i Poljska, Češka, Grčka i Albanija, hrvatska, a poruku je uputio i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Arapski i muslimanski svijet

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je Izraelce i Palestince na "razumno postupanje" i na "suzdržavanje od impulzivnih akcija, što bi samo povećalo napetosti".

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na "trenutačni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca", prenijela je državna novinska agencija. "Pratimo neviđeni razvoj događaja između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacijskih snaga koji je doveo do visoke razine nasilja na brojnim frontama", poručilo je ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Na maksimalnu suzdržanost poziva i Oman, prenosi službena agencija. Oman poziva međunarodnu zajednicu i "da odmah intervenira kako bi prekinula eskalaciju i ponovno uspostavila vladavinu međunarodnog prava".

Druga zaljevska država Katar označila je Izrael jedinim odgovornim za eskalaciju i pozvala na suzdržanost. Katarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da spriječi Izrael u korištenju ovakvih napada kao izlika za pokretanje nesrazmjernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija pozdravio je u subotu "hrabru" ofenzivu Hamasa protiv Izraela.

- Podržavamo ovu hrabru operaciju "potopa al-Akse"0 i sigurni smo da ga front otpora također podržava - rekao je general elitne vojne formacije Čuvari revolucije Jahja Rahim-Savahi.

Proiranski šijitski pokret Hezbollah iz Libanona, koji posjeduje snažno oružano krilo, pohvalio je i čestitao Hamasu. "Hezbollah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na toj junačkoj i pobjedničkoj operaciji velikih razmjera", navodi se u priopćenju.

Osim toga Hezbollah navodi da "Zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tok operacija". "

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali su s Izraelom Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa uz posredništvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a pozvalo je "maksimalnu suzdržanost i trenutačni prekid vatre kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice".

Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara s Izraelom kako bi počeli proces normalizacije odnosa, prenio je Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.