BLISKI ISTOK

Hamas oteo tri generacije iste porodice: Snimak prestravljene majke obišao svijet

Otmicu porodice Bibas Silverman u kibucu Nir Oz snimili su Palestinci i objavili da je svijet vidi

Hamas oteo tri generacije iste porodice. Facebook

H. J. I.

10.10.2023

Muškarci, žene i djeca odvedeni su u zarobljeništvo, neki od njih usput su strijeljani, djevojke silovane, a njihova imovina opljačkana.

To je katalog zločina koji podsjeća na neke od najmračnijih trenutaka u jevrejskoj historiji, a ipak se dogodio u 21. stoljeću u zemlji koja ima jednu od najjačih vojski na svijetu, piše Sky News.

Izrael kaže da su Hamas i druge palestinske grupe uzeli za taoce čak stotinu njegovih ljudi i odvukli ih natrag u Gazu. Odveli su mlade, stare, nemoćne, žene i djecu.

Jedan od najgorih slučaja otmice je odvođenje triju generacija iste porodice.

Otmicu porodice Bibas Silverman u kibucu Nir Oz snimili su Palestinci i objavili da je svijet vidi.

Teško je gledati snimak prestravljene majke koja drži djecu

Snimak je teško gledati. Prestravljena majka okružena je muškarcima dok grčevito drži svoju malu djecu pokušavajući je zaštititi.

Otete tri generacije porodice

Zove se Shiri. Njezini dječaci su Ariel, koji ima četiri godine, i Kfir, koji ima samo devet mjeseci. Oteti su zajedno s ocem, Shirinim suprugom Yardenom i njenim ocem Yosijem te majkom Margit, koja ima Parkinsonovu bolest i treba joj svakodnevna doza lijekova.

U svom stanu u Tel Avivu ugostitelj i rođak Yosi ispričao je za Sky News kakvu je agoniju proživio gledajući snimku otmice svojih rođaka.

- Prvi put kad sam vidio slike nisam mogao vjerovati. Nisam mogao shvatiti što sam vidio, a onda sam pogledao drugu sliku i bilo je vrlo jasno da je ovo moja sestrična Shiri i dvoje male djece - rekao je.

Porodica nije čula nikakve nove informacije o svojim najmilijima ni od Palestinaca ni od vlastite vlade.

"Bojim se da su ih razdvojili, da su ih ubili"

- Bojim se da su ih razdvojili - rekao je Yosi za Sky News. 

- Da su ih razdvojili, da su ih ubili, da su povrijeđeni, da ih više nećemo vidjeti, da nećemo dobiti ni djelić informacije o njima i da ćemo ostati u ovoj praznini zauvijek - rekao je.

Yosi želi odgovore od svoje vlade.

Snimka otmice njegovih rođaka snimljena je kasno poslijepodne, a proboj iz Gaze počeo je u 6 ujutro. Hamasovci su dugo neometano divljali po kibucima, pljačkali, palili i ubijali.

- Imali smo ogradu na Gazi, imali smo zidove na Gazi, obavještajne podatke, imamo vojsku, imamo avione, imamo helikoptere, imamo tenkove, imamo sve, a IDF-a prvih par sati nema, to je kao da nismo imali vojsku - rekao je.

Yosi sada kaže kako se želi boriti i pomoći svojoj zemlji.

Izrael kaže da su Hamas i druge grupe toga dana oteli između 100 i 150 ljudi. Otad se ni za koga od njih nije čulo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.