ŽENEVA

Rusija se nije uspjela vratiti u Vijeće za ljudska prava

U tajnom glasanju Opće skupštine UN-a, Rusija je dobila 83 glasa

Rusija se nije uspjela vratiti u Vijeće za ljudska prava. Twitter

H. J. I.

10.10.2023

Rusija se u utorak nije uspjela vratiti u Vijeće UN-a za ljudska prava jer su njeni suparnici dobili puno više glasova, što je bio ključni test zapadnih nastojanja da Moskva ostane izolirana zbog invazije na Ukrajinu.

U tajnom glasanju Opće skupštine UN-a, Rusija je dobila 83 glasa, Bugarska 160, a Albanija 123. Rusija se takmičila s njima u istoj grupi za jedno od dva mjesta rezervirana za zemlje srednje i istočne Evrope u Vijeću za ljudska prava koje ima sjedište u Ženevi.

Izabrano 15 članica

Opća skupština izabrala je 15 članica Vijeća za ljudska prava za razdoblje 2024.-2026. To su Albanija, Brazil, Bugarska, Burundi, Kina, Obala Slonovače, Kuba, Dominikanska Republika, Francuska, Gana, Indonezija, Japan, Kuvajt, Malavi i Nizozemska. 

- Države članice uputile su snažan signal ruskom vodstvu da vlada koja je odgovorna za nebrojene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ovdje ne pripada - rekao je Louis Charbonneau, direktor UN-a pri Human Rights Watchu.

Moskva na to još nije službeno reagirala.

Rusija izbačena prije 18 mjeseci

Rusija je izbačena iz Vijeća za ljudska prava prije 18 mjeseci nakon što je u februaru 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu. Diplomatsku inicijativu da se to učini predvodio je SAD.

Neki diplomati smatrali su da, s obzirom na zamor Zapada ratom u Ukrajini, Rusija ima razumnu šansu vratiti se u Vijeće.

Opća skupština UN-a izabrala je u utorak u članstvo Vijeća za ljudska prava i Kinu i Kubu.

Vijeće za ljudska prava UN-ovo je tijelo koje promiče i štiti ljudska prava u svijetu. Ima 47 članica koje se biraju na tri godine po regionalnim grupama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.