"SAMIT ZA MIR"

Gutereš poručio da treba djelovati da se "okonča košmar": Stanovnicima Gaze potrebno je mnogo više

Pomoć je izašla iz Egipta preko prijelaza Rafa, jedinog izlaza iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela

Antonio Gutereš. Anadolija

D. R.

21.10.2023

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je danas na "Samitu za mir" u Kairu da sada treba djelovati da se "okonča košmar" i zatražio "humanitarni prekid vatre" petnaestog dana rata između Izraela i palestinskog Hamasa na vlasti u pojasu Gaze.

- Stanovnicima Gaze potrebno je mnogo više, ogroman dotok pomoći je potreban - rekao je Gutereš, u osvrtu na to što je jutros prvih 20 kamiona pomoći prešlo iz Egipta ka Gazi pod izraelskom opsadom i granatiranjem.

Taj broj kamiona je potpuno nedovoljan za UN koje žele da vide 100 kamiona dnevno da stižu za 2,4 miliona stanovnika Gaze kojima nedostaje sve, hrana, voda, struja i gorivo.

Granični prijelaz ponovo zatvoren

Pomoć je izašla iz Egipta preko prijelaza Rafa, jedinog izlaza iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, poslije sporazuma koji je u srijedu najavio američki predsjednik Džo Bajden.

Gutereš je juče bio u Rafi na graničnom prijelazu između Egipta i Gaze.

Poslije prolaza 20 kamiona prelaz Rafa je ponovo zatvoren, prenijeli su očevici za Frans pres. Na strani Gaze desetine ljudi sa dvojnim državljanstvom čekaju da dobiju dozvolu da uđu u Egipat.

"Samit za mir"

Egipat je danas, petnaestog dana rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi, domaćin "Samita za mir" vođe arapskih zemalja i zemalja Zapada.

Na samitu u novom administrativnom glavnom gradu pored Kaira učetvuju jordanski kralj Abdulah Drugi i predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, kao i premijeri Italije, Španije, Grčke i Kanade, i šefovi diplomatija Francuske, Velike Britanije i Njemačke i visoki predstavnici EU. 

Više od sto kamiona sa tonama međunarodne pomoći, nagomilano je danima između Egipta i Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.