ZRAČNI NAPADI

Izraelska vojska ponovo bombardovala izbjeglički kamp u Gazi

Strahuje se da su stotine zarobljene i zatrpane ispod ruševina

Izbjegličkim kamp Jabalia. Anadolija

N. H.

1.11.2023

Izraelska vojska je potvrdila da su eksplozije u naselju Faluja u izbjegličkom kampu posljedice novog zračnog napada.

- Ranije danas su borbeni avioni IDF-a na temelju preciznih obavještajnih podataka napali Hamasov kontrolni kompleks u Jabaliji. Tokom napada smo eliminirali Hamasove teroriste – saopćio je IDF, a prenosi CNN.

Također su naveli da Hamas namjerno gradi svoju infrastrukturu ispod, oko i unutar civilnih objekata, te da svjesno ugrožavaju civile Gaze.

Izraelska vojska je pozvala stanovnike Gaze s ovog područja na evakuaciju sa sjevera prema jugu Gaze.

Tokom jučerašnjeg izraelskog napada na ibjeglički kamp Jabalia poginulo je najmanje 50 ljudi. Izrael tvrdi da je napadao ciljeve Hamasa i ubio jednog od glavnih komandanata, dok Hamas negira da se na području kampa nalazio njihov čelnik.

Televizija „Al Jazeera“ objavila je danas da je izbjeglički kamp na sjeveru Pojasa Gaze ponovo pogođen. Prema njihovom izvještavanju, zgrade su sravnjene sa zemljom nakon što su kamp napali izraelski ratni avionu u „intenzivnom, neselektivnom granatiranju“.

Al Jazeera javlja da se strahuje da su stotine zarobljene i zatrpane ispod ruševina i da je Izrael ranije bacao letke u kojima je stanovnicima Gaze poručeno da napuste taj kamp.

Izraelski list „Haaretz“ izvještava da „snimke s tog područja pokazuju dim koji se nadvija nad kompleksom u kojem se nalazi nekoliko zgrada“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.