BORBE U TOKU

Raste broj civilnih žrtava, objavljen snimak neuspješnog lansiranja "Čelične kupole" u Tel Avivu

Avioni uništavaju položaje Hamasa, a borbe se vode i u podzemnim tunelima koji se nalaze u Gazi

Pad Čelične kupole. Screenshot

S. S.

6.11.2023

Izrael je u toku noći nastavio napade na Gazu, gdje su u prekidu sve mobilne i internetske veze.

Avioni uništavaju položaje Hamasa, a borbe se vode i u podzemnim tunelima koji se nalaze u Gazi.

Raste i broj civilnih žrtava, a palestinski izvori tvrde da je, u izraelskim napadima nakon 7. oktobra i pokolja koje su Hamasovi teroristi izveli na jugu Izraela, poginulo već gotovo 10.000 civila, među kojima su polovina djeca.

Troje djece i njihova baka poginuli su u nedjelju kada je izraelski dron pogodio njihov automobil u južnom libanonskom selu, saopćio je libanski proiranski šiitski pokret Hezbolah i sigurnosni izvori.

Pogodio automobil

Hezbolah je rekao da je dron pogodio automobil rođaka libanskog novinara Samira Ajouba. Ajoub je putovao u jednom automobilu, a djeca njegove nećakinje i njihova baka u drugom. Državna novinska agencija (NNA) potvrdila je da su četvero mrtvih Ajoubovi rođaci.

Automobili su vozili između gradova Ainata i Aitaroun u nedjelju navečer kada su pogođeni u izraelskom zračnom napadu.

Hezbolah je u saopćenju rekao da su kao odgovor na "gnusni, brutalni zločin koji je počinio cionistički neprijatelj ovog poslijepodneva... borci Islamskog otpora (Hezbolah) bombardirali Kiyat Shmonu s nekoliko raketa Grad (Kaćuša)".

Gađanje civila

Ajoub je za libanonsku televiziju al Mayadeen rekao da "(izraelska) okupacija ne može tvrditi da djeca u automobilu pripadaju pokretu otpora u Libanonu."

- Izraelsko gađanje civila u agresiji na Libanon... gnusni je zločin pridodan evidenciji zločina okupacije - rekao je privremeni libanonski premijer Nagib Mikati.

U međuvrenenu se pojavila dramatična snimka iz Tel Aviva na kojoj se vidi neuspješno lansiranje odbrambene rakete u sklopu štita Čelična kupola. Raketa je pala na stambenu četvrt Tel Aviva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.