MINISTRI VANJSKIH POSLOVA

G7 traži zajedničku liniju oko Gaze, obećava 'snažnu podršku' Ukrajini

Očekuje se da će ministri izdati zajedničko saopštenje kasnije u Tokiju u kojem pozivaju na "humanitarne pauze" u Gazi

G7 traži zajedničku liniju oko Gaze. Pixsell

FENA

8.11.2023

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 nastojali su u srijedu da izgrade zajedničku liniju u ratu između Izraela i Hamasa, dok su obećali da neće odustati u svojoj podršci Ukrajini u njenom ratu s Rusijom, javlja Reuters.

Zajedničko saopćenje

Očekuje se da će ministri izdati zajedničko saopćenje kasnije u Tokiju u kojem pozivaju na "humanitarne pauze" u Gazi, dok istovremeno neće spomenuti prekid vatre.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), koji je stigao na razgovore sa svoje posljednje burne turneje po Bliskom istoku, pozvao je u utorak G7 da govori "jednom jasnim glasom" o ovom sukobu.

Japanska ministrica vanjskih poslova Joko Kamivaka (Yoko Kamiwaka) rekla je kasno u utorak da ministri G7 "trebaju pozvati relevantne zemlje da naprave humanitarne pauze i osiguraju humanitarni pristup, što je preduvjet za dovoljnu i kontinuiranu humanitarnu pomoć".

Veliko jedisntvo

Diplomatski izvor je nakon radne večere s fokusom na Gazu istog dana rekao da postoji "veliko jedinstvo da s obzirom na humanitarnu vanrednu situaciju u Gazi, humanitarnu skrb za palestinsko civilno stanovništvo treba hitno proširiti".

Izvor je dodao da je bilo "konstruktivnih razmjena" o humanitarnim pauzama, kao i o potrebi za razgovorima između G7 i drugih zemalja u regionu o budućnosti Gaze i kako zaustaviti širenje sukoba.

Izraelska vojska nemilosrdno bombarduje Gazu od 7. oktobra, kada su militanti Hamasa pokrenuli napad u kojem je poginulo 1.400 ljudi u Izraelu, većinom civila, prema izraelskim vlastima.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da je broj smrtnih slučajeva u Gazi premašio 10.300 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.