SAUDIJSKI PRINC

Bin Salman poziva na zaustavljanje napada na Gazu i ukidanje blokade

Mohamed bin Salman se dotakao izraelskih napada u Gazi u uvodnom govoru

Mohamed bin Salman. AP

Anadolija

11.11.2023

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman ponovio je zahtjeve za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze i ukidanjem blokade. Bin Salman se dotakao izraelskih napada u Gazi u uvodnom govoru na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, koji je počeo u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

- Ovaj samit se održava u bolnom i izvanrednom trenutku. Ne prihvatamo i apsolutno odbacujemo ovaj nasilni rat, u kojem su hiljade civila, uključujući djecu, žene i starce naše palestinske braće, postali žrtve, a koji također cilja na bogomolje, bolnice i infrastrukturu - rekao je Bin Salman.

Naveo je da je Saudijska Arabija od početka radila sa svim stranama i međunarodnom zajednicom na zaštiti civila u Pojasu Gaze.

- Ponavljamo naš zahtjev za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze, ukidanjem blokade i otvaranjem humanitarnih koridora. Ističemo važnost oslobađanja talaca i zaštite nedužnih ljudi. Napori Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice da zaustave humanitarnu krizu proisteklu iz izraelskih napada nisu uspjeli - istakao je Bin Salman.

Saudijski prijestolonasljednik istakao je da treba uložiti koordiniran i kolektivan napor kako bi se suočili sa nesretnom situacijom.

- Odbacujemo agresiju i politiku prisilnog raseljavanja protiv stanovnika Gaze. Smatramo da su okupacione vlasti odgovorne za zločine počinjene nad palestinskim narodom. Uvjereni smo da je jedini način da se osigura sigurnost, mir i stabilnost u regionu okončanje okupacije, opsade i naselja, dobijanje legitimnih prava palestinskog naroda i uspostavljanje njihove nezavisne države s Jeruzalem kao glavnim gradom - dodao je Bin Salman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.